Home » D:News » Îţi poţi imagina cum va arăta viitorul tău? Cercetătorii au demonstrat cum te poate ajuta acest truc să obţii ceea ce-ţi doreşti

Îţi poţi imagina cum va arăta viitorul tău? Cercetătorii au demonstrat cum te poate ajuta acest truc să obţii ceea ce-ţi doreşti

Publicat: 24.10.2013
Capacitatea oamenilor de a-şi imagina cum va arăta viitorul lor dacă nu vor cădea pradă tentaţiei imediate poate reprezenta cheia ca aceştia să reziste ispitei de a mânca mai mult sau de a cheltui bani, potrivit unei teorii susţinute de cercetătorii francezi, informează dailymail.co.uk.

Astfel, dacă oamenii vor fi capabili să-şi formeze o imagine cât mai detaliată despre cât de slabi vor fi după ce vor ţine dietă, renunţarea la desert va fi mult mai uşoară. De asemenea, persoanele care îşi pot imagina că au un cont mare în bancă au mai multe şanse de a economisi bani.

Această teorie vine de la cercetătorii de la Brain and Spine Institute din Paris, care au studiat un grup de oameni cărora le-au dat posibilitatea de a alege între bucurii mici, dar imediate, şi cele mari, dar pentru care ar trebui să aştepte.

Opţiunea imediată a fost prezentată sub forma unei fotografii, în timp ce oferta viitoare a fost scrisă, iar participanţii au fost nevoiţi să-şi imagineze.

Acest experiment a fost realizat pentru a imita anumite situaţii reale în care oamenii văd sau miros mâncarea sau băutura, însă nu pot decât să-şi imagineze cum ar fi viaţa lor dacă nu ar cădea pradă tentaţiei.

De exemplu, participanţii au fost întrebaţi dacă preferă o bere în momentele imediate sau o sticlă de şampanie peste o săptămână. Alte oferte au inclus un masaj corporal imediat sau bilete pentru un meci de tenis important şi o pungă de chipsuri pe loc în detrimentul unui meniu care include homari, la un restaurant de top.

Scanările cerebrale au arătat o regiune numită hippocampus mai activă în rândul celor care au rezistat tentaţiilor imediate, micilor plăceri. Hippocampusul reprezintă o zonă a creierului care joacă un rol cheie în procesele de învăţare şi memorare şi este prima zonă afectată de boala Alzheimer.

Cercetarea a arătat că abilitatea de a reda evenimente din trecut este o parte importantă în a fi apt să-ţi imaginezi viitorul.

„Tendinţa de a favoriza plăcerile pe termen scurt defineşte o formă de impulsivitate care poate avea consecinţe dramatice în ceea ce priveşte cariera şi relaţiile de familie”, a spus Mathias Pessiglione, conducătorul studiului.

Hippocampusul este necesar pentru imaginarea unor situaţii viitoare cu un grad de bogăţie ridicat, astfel încât acestea să fie suficient de atractive. Această parte a creierului a fost considerată esenţială pentru o bună memorie, însă oamenii de ştiinţă au descoperit recent că este importantă şi pentru simularea unor situaţii viitoare.

Hipocampul    Hipocampul

Consecinţa este că pacienţii cu leziuni ale hippocampusului suferă nu doar de deficit de memorie, dar întâmpină şi dificultăţi în a-şi imagina obiective care ar putea contracara atragerea unor recompense imediate şi să-şi motiveze acţiunile pe termen lung„, a completat cercetătorul.

Surse: Mediafax, PLoS Biology

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase