Home » D:News » În ultimii 60 de ani oceanele s-au încălzit de 15 ori mai repede ca în ultimii 10.000 de ani

În ultimii 60 de ani oceanele s-au încălzit de 15 ori mai repede ca în ultimii 10.000 de ani

În ultimii 60 de ani oceanele s-au încălzit de 15 ori mai repede ca în ultimii 10.000 de ani
Publicat: 05.11.2013
Efectele schimbărilor climatice se simt chiar şi la un kilometru în adâncul celui mai mare ocean de pe Terra.

Noi date indică modul în care s-a răcit şi încălzit Pacificul de la ultima eră glaciară. Informaţiile indică faptul că oceanul s-a încălzit de 15 ori mai repede în ultimii 60 de ani, comparativ cu oricare altă dată din ultimii 10.000 de ani. 

Faptul că temperaturile mari provocate de încălzirea globală penetrează adânc în oceane este o dovadă în plus a faptului că noi încălzim dramatic planeta, susţine autorul noului studiu, Yair Rosenthal de la Rutgers University din New Brunswick.

Pentru a lua temperatura Pacificului străvechi, echipa coordonată de Rosenthal a apelat la rămăşiţele conservate ale unui organism unicelular numit foraminifer.

Fiecare foraminifer îşi construieşte în jur o cochilie tare, iar cantitatea de magneziu din această armură variază în funcţie de temperatura din apă. Prin măsurarea nivelului acestui mineral din cochilie, specialiştii au putut afla temperatura apei în care trăise animalul. 

Astfel, Rosenthal a examinat foraminifere conservate în sedimentele din apele din apropierea Indoneziei. Aceste mări primesc ape din Pacificul de Sud şi de Nord, motiv pentru care temperaturile lor ar trebui să reflecte media din ocean. În cercetarea sa Rosenthal a studiat 3 specii care trăiesc la adâncimi diferite. În acest fel, el a putut evalua schimbările de temperatură ce aveau loc la adâncimi ce variau între 500 şi 900 de metri. 

Ca urmare a acestei analize, oamenii de ştiinţă au descoperit că după o perioadă de încălzire, ce s-a manifestat după finalul ultimei ere glaciare, Pacificul s-a răcit în mod constant cu 2,1 grade Celsius de-a lungul următorilor 9000 de ani. Apoi, temperaturile au început să urce cu o rată nemaiîntâlnită: crescând cu 0,25 de grade Celsius în doar 200 de ani. Momentul acestei creşteri reflectă debutul revoluţiei industriale, spun specialiştii. 

Tendinţe similare ale temperaturilor s-au observat şi pe uscat. Diferenţa este că energie utilizată pentru a încălzi apa cu un grad Celsius este mult mai mare decât cea necesară pentru încălzirea aerului. Aşadar, oceanele acţionează ca un disipator termic care ne apără de efectele încălzirii globale. 

Cu alte cuvinte, dacă nu am fi avut oceanele am fi simţit mult mai puternic efectele încălzirii globale. 

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase