Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au descoperit la ce este bună rugăciunea

Oamenii de ştiinţă au descoperit la ce este bună rugăciunea

Oamenii de ştiinţă au descoperit la ce este bună rugăciunea
Publicat: 02.12.2013
Cercetătorii germani susţin că ne putem creşte autocontrolul dacă ne rugăm câteva minute.

Aşa cum ştim deja, autocontrolul este o resursă pe care uneori o epuizăm şi riscăm să „explodăm”. Din fericire, mai multe studii recente au scos la iveală o serie de moduri prin care ne putem îmbunătăţi capacitatea de a rezista tentaţiei de a răbufni.

Acum, un nou studiu aduce dovezi referitoare la o metodă simplă prin care ne putem reface autocontrolul într-un timp scurt: rugăciunea. 

Doi psihologi germani, Malte Friese de la Universitatea Saarland University şi Michaela Wänke de la Universitatea Mannheim, au declarat că oamenii îşi pot îmbunătăţi autocontrolul dacă îşi rezervă o scurtă perioadă pentru rugăciune. Studiul celor doi a fost publicat în Journal of Experimental Social Psychology.

La studiu au luat parte 79 de studenţi la psihologie, dintre care mai mult de jumătate au fost femei. Dintre aceştia, 41 au declarat că sunt creştini, 24 s-au descris drept atei şi 14 au declarat că aparţin altor religii. 

Jumătate dintre aceştia şi-au început sesiunea rugându-se timp de 5 minute, în timp ce restul participanţilor au fost îndemnaţi să se gândească la orice pentru 5 minute. Apoi, toţi participanţii au urmărit, pentru cinci minute, clipuri umoristice. Ulterior, jumătate din participanţii din fiecare grup (jumătate din cei care s-au rugat şi jumătate dintre cei care au vorbit între ei pentru 5 minute) au fost rugaţi să îşi suprime toate emoţiile pe care le aveau în timp ce urmăreau clipurile video şi să îşi controleze expresiile faciale (o activitate care necesită efort şi autocontrol). 

Ulterior, toţi participanţii au luat parte la testul Stroop (în care literele care alcătuiesc cuvinte ce desemnează culori sunt scrise în alte culori decât cele pe care le descriu). Prin urmare, participanţilor li s-a cerut să identifice rapid culoarea literelor, o sarcină care necesită mult autocontrol, din moment ce primul instinct al unui individ este acela de a pronunţa cuvântul scris. 

În urma studiului s-a constatat că participanţii care au folosit cele 5 minute pentru a se gândi la diverse lucruri şi care au fost rugaţi să îşi suprime emoţiile în timpul clipurilor amuzante s-au descurcat mai prost comparativ cu cei care au râs. Prin urmare, nivelul lor de autocontrol scăzuse. În schimb, cei care s-au folosit de cele 5 minute pentru a se ruga au dat dovadă de un nivel mai mare de autocontrol. 

Cum reuşeşte rugăciunea să sporească autocontrolul?

Friese şi Wänke susţin că există mai multe explicaţii, însă analiza lor sugerează că, cel mai probabil, „oamenii interpretează rugăciunea ca o interacţiune socială cu Dumnezeu”. 

Această constatare susţine observaţiile realizate anterior care indicau că „până şi interacţiunile sociale scurte pot activa resursele cognitive…lucru care asigură o îmbunătăţire cognitivă care poate creşte nivelul de autocontrol”. 

Dacă această interpretare este corectă, atunci rugăciunea nu este singura strategie puternică ce are capacitatea de a ne spori autocontrolul. Mai exact, în acest caz, o discuţie cu un prieten, care necesită un anumit nivel de concentrare, va avea, probabil, acelaşi efect. 

Sursa: PS Mag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase