Home » D:News » Mai uşor decât crezi: „puterea” creierului şi îndemânarea pot fi sporite printr-o metodă simplă

Mai uşor decât crezi: „puterea” creierului şi îndemânarea pot fi sporite printr-o metodă simplă

Mai uşor decât crezi: „puterea” creierului şi îndemânarea pot fi sporite printr-o metodă simplă
Publicat: 19.02.2014
Simpla vizionare a unui videoclip ce prezintă o anumită activitate, înainte de a îndeplini tu însuţi acea activitate, ameliorează structura creierului, mărind plasticitatea acestuia, şi îmbunătăţeşte capacităţile motorii, arată un studiu realizat în Italia.

Plasticitatea cerebrală este capacitatea creierului de a se adapta, de a comporta flexibil,  ceea ce permite învăţarea mai eficientă. Plasticitatea creierului este foarte mare la copii şi scade pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Un studiu recent pe această temă a fost condus de dr. Paolo Preziosa, de la Spitalul San Raffaele din Milano, Italia. Rezultatele urmează să fie prezentate în detaliu în cadrul celei de-a 66-a întrunirii anuale a Academie Americane de Neurologie, care va avea loc la Philadelphia.

În cadrul studiului, 36 de adulţi dreptaci au luat parte la şedinţe de pregătire de 40 de minute, de 5 ori pe săptămână, timp de 2 săptămâni.

În cursul şedinţelor, jumătate dintre participanţi au vizionat videoclipuri ce prezentau anumite activităţi, precum scrierea cu un  stilou, tăierea cu foarfeca ori mânuirea unor monede, după care li s-a cerut să întreprindă ei înşişi acele acţiuni. Ceilalţi participanţi au vizionat videoclipuri ce prezentau peisaje, înainte de li se cere să realizeze aceleaşi acţiuni.

La începutul studiului şi apoi din nou după 2 săptămâni, participanţii au fost testaţi, evaluându-li-se forţa şi agilitatea mâinilor, şi au fost, de asemenea, supuşi unor scanări cerebrale, cu ajutorul rezonanţei magnetice tridimensionale, oamenii de ştiinţă încercând să detecteze schimbările în volumul creierului la cele două grupuri.

Rezultatele au fost surprinzătoare: grupul care se pregătise prin vizionarea videoclipurilor cu activităţi a prezentat o îmbunătăţire de 11 ori mai marcată a capacităţilor motorii, în special în ceea ce priveşte forţa, comparativ cu grupul care vizionase peisajele.

„Studiul nostru aduce argumente în favoarea ideii că, şi la vârsta adultă, creierul este în stare să dobândească abilităţi mai bune pur şi simplu prin vizionarea unor acţiuni în curs de desfăşurare. Având în vedere creşterea considerabilă a numărului de materiale video disponibile prin intermediul telefoanelor mobile, computerelor şi altor tehnologii noi, acest subiect ar trebui să devină un punct de interes pentru cercetări mai ample,”, spune autorul studiului, dr. Paolo Preziosa.

„Rezultatele ar putea, de asemenea, să contribuie la reducerea dizabilităţilor şi îmbunătăţirea capacităţilor persoanelor cu anumite disfuncţii sau care urmează un program de recuperare fizică.”

Sursa: Newswise

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase