Home » D:News » Busturile din bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, furate de pe o stradă din Timişoara

Busturile din bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, furate de pe o stradă din Timişoara

Busturile din bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, furate de pe o stradă din Timişoara
Publicat: 16.06.2015
Busturile din bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, realizate de sculptorul Romul Ladea şi aflate pe lista monumentelor istorice, au fost furate de pe o stradă din Timişoara, poliţiştii deschizând o anchetă în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, Acuţa Morariu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că busturile lui Aurel Cândea şi Victor Babeş, realizate de sculptorul Romul Ladea, au fost furate de pe soclurile de pe o stradă din Timişoara.

”Prima statuie a fost furată ieri (duminică – n.r.), iar a doua a fost furată în această dimineaţă (luni – n.r.) Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor, care vor fi cercetaţi pentru furt”, a declarat Morariu.

Potrivit sursei citate, busturile au fost realizate din bronz şi sunt pe lista monumentelor istorice.

Bustul lui Victor Babeş era amplasat în faţa Institutului de Sănătate Publică de pe bulevardul Victor Babeş din Timişoara. Bustul a fost turnat în bronz în anul 1930 şi a fost aşezat pe un soclu realizat din marmură de Ruşchiţa. Victor Babeş a fost un celebru bacteriolog şi morfopatolog, membru al Academiei Române din 1893.

Bustul doctorului Aurel Cândea se afla pe aceeaşi stradă, la o distanţă de doar câţiva metri de cel al bustului lui Victor Babeş, chiar în faţa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Bega. A fost realizat în anul 1931, în urma unor donaţii ale medicolor din clinică. Aurel Cândea a fost primul director al Clinicii Bega din Timişoara.

Liliana Iedu, [email protected]

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase