Home » D:News » Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Isaac Newton

Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Isaac Newton

Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Isaac Newton
Publicat: 17.07.2015
Considerat una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile, matematicianul şi fizicianul Isaac Newton a formulat teorii valide despre, printre altele, mişcare, gravitaţie şi calcul. Fiu al unui ţăran analfabet, Newton a fost o persoană introvertită şi secretoasă în legătură cu munca sa.

1. Moartea Neagră a contribuit la una dintre cele mai importante teorii ale sale

În 1665, în urma apariţiei unui focar de ciumă bubonică în Anglia, Universitatea Cambridge s-a închis, obligându-l pe Newton să se întoarcă acasă, la  Woolsthorpe Manor. În timp ce se află în grădina de acolo, el a văzut un măr căzând dintr-un copac, eveniment care l-a inspirat să formuleze faimoasa lege a gravitaţiei universale. Newton i-a povestit ulterior incidentul lui William Stukeley, autorul memoriilor sale.

Copacul există şi la ora actuală, iar o parte a mărului pe care Newton l-a văzut căzând în acea zi, în grădina din Woolsthorpe Manor a fost dus în 2010 în spaţiu, la bordul navei spaţiale Atlantis.

2. Cursurile sale de la Cambridge nu erau populare în rândul studenţilor

În 1669, Newton, pe atunci în vârstă de 26 de ani, a fost promovat profesor Lucasian de matematică la Cambridge, a doua persoană din istorie căreia i s-a acordat această distincţie de către universitatea a căror origini au fost datate în anul 1209. Cu toate că a predat la Cambridge aproape 30 de ani, Newton nu a fost foarte interesat de cursurile şi studenţii săi, fiind dedicat propriei cercetări. Prezenţa era slabă. Frecvent, la cursurile fizicianului nu se prezenta niciun student.

3. Era interesat de alchimie

Isaac Newton era pasionat de alchimie. El şi-a dedicat o mare parte din timp încercării de a crea ”piatra filosofală” despre care el credea că are puterea de a transforma alte metale în aur şi de a-i face pe oameni nemuritori.

Printre proiectele sale de cercetare a fost studierea Bibliei. Newton a încercat să găsească mesaje secrete legate de felul în care funcţionează universul.

4. Newton a fost parlamentar

Între 1689 şi 1690, Newton a fost membru al Parlamentului, reprezentând Universitatea Cambridge. Contribuţia sa a fost limitată. El ar fi vorbit o singură dată, când a rugat un aprod să închidă geamul deoarece era răcoare. În acea perioadă, pe care a petrecut-o la Londra, Newton s-a întâlnit cu mai multe persoane influente ale vremii, printre care regele William al III-lea şi filosoful John Locke.

5. A fost numit cavaler

În 1705, Newton a fost înnobilat de regina Ana. În acel moment, el era un om bogat după ce moştenise proprietăţile mamei sale şi publicase două lucrări de căpătâi. Newton a fost înmormântat la Westminster Abbey, locul de veci al monarhilor englezi, precum şi a altor persoane notabile care nu aparţin familiei regale (Charles Darwin, Charles Dickens sau exploratorul David Livingstone).

Sursă: History

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase