Home » Istorie » Arheologii israelieni au făcut o serie de descoperiri impresionante pe epava unei nave romane scufundate în urmă cu peste 1600 de ani – FOTO

Arheologii israelieni au făcut o serie de descoperiri impresionante pe epava unei nave romane scufundate în urmă cu peste 1600 de ani – FOTO

Publicat: 18.05.2016
Artefactele descoperite au fost datate în secolul al IV-lea d.Hr.
Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a anunţat recent descoperirea unei nave din epoca romană târzie, care conţine, printre altele, figurina unei zeiţe selenare şi o lampă întruchipând un zeu solar. Arheologii au identificat, de asemenea, două loturi de monede, încă îngrămădite sub forma vasului în care au fost transportate.
 
,,O astfel de descoperire nu a mai fost făcută în zona Israelului de peste 30 de ani. Statuile din metal sunt descoperiri arheologice rare, deoarece ele erau adesea topite şi reciclate în Antichitate. Artefactele de bronz le descoperim de obicei în apele mărilor. În cazul de faţă, statuile s-au păstrat intacte, deoarece s-au scufundat odată cu nava pe care am găsit-o”, au declarat Jacob Sharvit şi Dror Planer, directori în cadrul Autorităţii pentru Antichităţi din Israel.
 
 
Statuete şi fragmente de statuete descoperite de specialiştii israelieni (Foto:timesofisrael.com/Clara Amit/Israel Antiquities Authority)
 
Monedele găsite au fost datate la mijlocul secolului al IV-lea d.Hr. Pe unele dintre ele apare chipul împăratului Constantin, conducător al Imperiului Roman de Apus în perioada 312 – 324 d.Hr. Pe alte monede apare figura unuia dintre principalii rivali ai lui Constantin, Licinius, învins de acesta în Bătălia de la Adrianopole, din 3 iulie 324. 
 
 
O parte dintre monedele romane descoperite de arheologii israelieni (Foto:timesofisrael.com/Clara Amit/Israel Antiquities Authority)
 
Doi scafandri din oraşul israelian Ra’anana, Ran Feinstein şi Ofer Ra’anan, au descoperit epava navei pe fundul mării, în apropierea portului şi au raportat descoperirea la Autoritatea pentru Antichităţi, care demarat imediat lucrările de cercetare arheologică. Printre obiectele descoperite de specialişti s-au numărat fragmente ale unor statui de bronz în mărime naturală, o lampă de bronz înfăţişându-l pe zeul Sol şi o figurină întruchipând-o pe zeiţa selenară Luna. 
 
 
Statuie romană întruchipând-o pe zeiţa selenară Luna (Foto:livescience.com/Ran Feinstein)
 
Din câte se pare, nava s-a scufundat în urmă cu 1600 de ani, după ce s-a lovit de digul din port, în timpul unei furtuni puternice. Arheologii au descoperit ancorele de fier ale vasului, care par să fi fost aruncate în mare, în încercarea de a opri nava aflată în derivă. 
 
 
Una dintre ancorele descoperite pe fundul mării (Foto:timesofisrael.com/The Marine Archaeology Unit of the Israel Antiquities Authority)
 
În anul 2015, specialiştii israelieni au descoperit un lot de monede în apropierea locaţiei în care a fost găsită epava romană. 
 

Vă mai recomandăm şi: O nouă descoperire uluieşte cercetătorii. Un sit al vikingilor din Canada rescrie istoria pe care o ştim – FOTO+VIDEO

                                             O descoperire făcută într-un sit arheologic din Taiwan dovedeşte că dragostea maternă transcede moartea – VIDEO

                                             În urmă cu 100 de ani era descoperit acest sarcofag vechi de peste 2000 de ani. MISTERUL lui a fost elucidat abia acum – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase