Home » D:News » Stema României a fost modificată. Cum vor arăta noile drapele, sigilii, bancnote şi monede

Stema României a fost modificată. Cum vor arăta noile drapele, sigilii, bancnote şi monede

Stema României a fost modificată. Cum vor arăta noile drapele, sigilii, bancnote şi monede
Publicat: 08.06.2016
Deputaţii au adoptat miercuri proiectul de lege care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema ţării şi impune obligativitatea ca, pâna la 31 decembrie 2018, autorităţile publice să înlocuiască stemele şi sigiliile existente cu cele prevăzute de în lege.

Proiectul a fost adoptat cu 262 voturi ”pentru”.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschide, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede proiectul de lege pentru modificarea legii nr. 102/1992 privind stema şi sigiliul statului, adoptat astăzi de Camera Deputaţilor.

Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile moodele ale acestora, potrivit dispoziţiilor legii. Până la această dată, cele două modele de stemă a României, respectiv de sigiliu al statului se pot folosi în paralel.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, simbolul coroanei reprezintă „independenţa, suveranitatea şi unitatea naţională”.

Monedele şi bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stemă nouă.

Proiectul de lege a fost adoptat, în 15 februarie, de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase