Home » D:News » De ce ni se exfoliază unghiile

De ce ni se exfoliază unghiile

De ce ni se exfoliază unghiile
Publicat: 11.07.2016
Unghiile reprezintă o carte de vizită pentru mulţi dintre noi. De aceea, atunci când li se schimbă culoarea şi se rup cu uşurinţă, e necesar să luăm măsuri.

Medicul dermatolog Smaranda Nica explică pentru Gândul ce putem face pentru a păstra frumuseţea şi sănătatea unghiilor.

Cauzele exfolierii unghiilor pot fi multiple, de la rezultatul factorilor externi asupra lor, până la boli interne. “Cele mai frecvente cauze ale exfolierii sunt aplicarea lacurilor de unghii, a ştergerii acestora cu acetonă şi ciclurile repetate de expunere la umezeală şi apoi uscăciune. De asemenea, folosirea unghiilor în diverse activităţi ce presupun traumatizarea lor (ca de exemplu cântatul la chitară) duce la fragilizarea acestora. Exfolierea unghiilor sau onicoskizis poate aparea însă şi în boli dermatologice (precum psoriazis sau lichen plan) sau în boli sistemice severe, însă toate acestea asociază şi alte semne şi simptome. În general, unele medicamente pot afecta unghiile, pe perioada administrării lor, dar procesul este reversibil la oprirea tratamentului”, spune dermatologul Smaradana Nica de la clinica Intermedicas.

În unele situaţii, unghiile se pot pigmenta, căpătând culori diferite: galben, brun, violet sau negru. “Cauzele sunt variabile: pigmentul poate fi extern (vopsea de păr, nicotină, lacuri de unghii ce au pigment galben), poate fi vorba de un hematom sau de o infecţie locală (cu ciuperci sau bacterii), se poate să fie o reacţie adversă a unor medicamente sau poate fi vorba de o afecţiune sistemică. Cea mai de temut pigmentare a unghiilor este apariţia melanomului subunghial, un cancer de piele ce se manifestă prin striaţii sau pete brune (neregulate) pe lama unghială”, precizează specialistul pentru Gândul.

Nu există un set de analize standard pentru această afecţiune. “Dacă suspectăm o infecţie fungică cerem un examen micologic local, dacă avem în vizor o boală internă se vor lua analize de sânge specifice bolii respective, iar dacă avem în vedere o tumoră locală se poate preleva o biopsie, care se trimite la examen histopatologic.

Tratamentele se recomandă în funcţie de problema găsită şi de gravitatea acesteia: de la simpla emoliere pentru unghiile exfoliate, până la medicamente topice şi sistemice pentru probleme severe. Dacă este necesar, se pot face şi intervenţii chirurgicale pentru diverse tumorete sau pentru unghii încarnate”, precizează dermatologul pentru Gândul.

Sursa: Gândul

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase