Home » D:News » Legendarul John Gleen a murit. A fost primul astronaut american care a orbitat în jurul Pământului

Legendarul John Gleen a murit. A fost primul astronaut american care a orbitat în jurul Pământului

Publicat: 09.12.2016
Fostul senator John Glenn, care a devenit primul astronaut american care a orbitat în jurul Pământului, a murit la vârsta de 95 de ani. Bărbatul a decedat joi după-amiaza ( 8 decembrie 2016) înconjurat de familie în Centrul Medical Universitar Wexner din Columbus

,,John Glenn este şi a fost mereu eroul statului Ohio, iar moartea sa este o întristare pentru noi toţi,” afirmă guvernatorul statului Ohio, John R. Kasich. 

Preşedintele ales Donald Trump a aterizat pe aeroportul John Glenn din Columbus, Ohio, în acelaşi moment în care a fost anunţată moartea fostului astronaut. Acesta l-a descris ca pe ,,un mare erou american”.  ,,Atunci când Pearl Harbor a fost atacat, primul om care a instaurat un plan de apărare pentru ţara sa a fost John Glenn. În următorii şapte ani el şi-a slujit ţara şi poporul american,” spune Trump.  

După moartea fostului senator, preşedintele Barack Obama a declarat: ,,Ultimul dintre primii astronauţi ai Statelor Unite ale Americii ne-a părăsit, exemplul său ne face să realizăm că viitorul nostru pe Pământ ne obligă să încercăm să atingem raiul”.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, acesta a realizat misiunii aeriene în sudul Pacificului, unde a luat parte la lupte ca pilot al Marine Corps. În timpul marilor războaie, Glenn a participat la 149 de misiuni, astfel obţinând numeroase medalii. 

După cariera de militar, Glenn a trecut de testele riguroase ale NASA pentru a deveni astronaut. 

Pe 20 februarie 1962, Glenn avea 40 de ani Glenn, atunci bărbatul a ajuns prima dată în spaţiu, la bordul navei Friendship 7. În timpul zborului, Glenn a rostit o frază pe care a repetat-o de-a lungul vieţii: ,,Gravitaţie zero, dar mă simt bine”. În cadrul unui interviu realizat la 50 de ani după misiunea de 4 ore, 55 de minute şi 23 de secunde în spaţiu, Glenn a declarat: ,,Încă totul este atât de viu pentru mine. Încă pot simţi unele senzaţii pe care le-am avut în timpul lansării şi în spaţiu”.  Glenn afirma că deseori a fost întrebat dacă i-a fost frică, dar mereu a răspuns la fel ,, Dacă vorbim despre frica care te cuprinde acolo nu este loc de aşa ceva. Eşti antrenat riguros pentru aceste zboruri,” afirma fostul astronaut. 

Spiritul datoriei a fost mereu prezent în viaţa lui Glenn. Născut pe 18 iulie 1921, în Cambridge,Ohio, acesta s-a alăturat trupei de trompetişti la vârsta de 10 ani şi a fost alături de tatăl său în timpul uneia dintre Zilele Eroilor. 

Iubirea sa pentru zbor a fost prezentă de la vârste fragede, John Glenn Senior povestea mereu de după-amiezile de vară când ajungea acasă şi îl găsea pe micul John alergând prin curte cu braţele deschise.  Acesta şi-a pilotat avionul personal până la vârsta de 90 de ani. 

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm să citiţ şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase