Home » D:News » Ce boală rară are ca semne prevestitoare anemia şi durerile de spate

Ce boală rară are ca semne prevestitoare anemia şi durerile de spate

Ce boală rară are ca semne prevestitoare anemia şi durerile de spate
Publicat: 06.04.2017
Mielomul multiplu este o formă incurabilă, rară şi agresivă de cancer al sângelui, care afectează măduva osoasă. În general, se manifestă prin dureri puternice de spate, fracturi şi infecţii repetate, anemie, insuficienţă renală. Mai mult decât atât, pacienţii cu mielom multiplu suferă adesea de anxietate sau depresie din cauza perioadei lungi pe care şi-o petrec în spital şi a faptului că sunt conştienţi că trăiesc cu o boală incurabilă.

În fiecare an, sunt diagnosticaţi cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienţi[i] în întreagă Europă şi sunt raportate 24.000 de decese. Aproximativ 37% dintre persoanele diagnosticate au mai puţin de 65 de ani.  În România sunt înregistrate aproximativ 700 de cazuri noi pe an şi sunt din ce în ce mai multe persoane tinere diagnosticate. Cei mai tineri pacienţi cu mielom multiplu din ţara noastră au 28 de ani, scrie Gândul.

“Problema pacienţilor români cu mielom multiplu rămâne în continuare accesul la tratament. În România există un singur medicament compensat pentru tratamentul pacienţilor cu mielom multiplu, inhibitorul de proteazom de generaţia 1. Tratamentul existent se administrează indiferent de stadiul sau forma bolii. În celelalte ţări ale Uniunii Europene sunt 5-6 molecule adresate mielomului multiplu, dintre care unele au deja echivalente generice. Sunt tratamente pentru mielom multiplu aflate pe piaţă de peste 10 ani. La noi, nu sunt disponibile nici medicamentele noi şi nici cele generice.

Terapiile inovatoare cresc speranţa de viaţă a pacienţilor şi asigură în acelaşi timp o calitate crescută a vieţii. Dacă în urmă cu 15 ani supravieţuirea bolnavilor cu mielom multiplu era, în medie, de 3 ani, acum a ajuns pe la 6-8 ani.”, a explicat Prof. Dr. Daniel Coriu, Directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

Citeşte continuarea în Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase