Home » D:News » Şase lucruri care se întâmplă în organism dacă nu dormim suficient

Şase lucruri care se întâmplă în organism dacă nu dormim suficient

Şase lucruri care se întâmplă în organism dacă nu dormim suficient
Publicat: 01.06.2017
Toată lumea ştie că odihna este un element extrem de important pentru sănătate. Totuşi, cu o viaţă tot mai ocupată, oamenii nu mai au grijă să doarmă atât cât ar trebui, au un program dezordonat şi nu dau importanţă semnelor pe care organismul lor le transmite.

Specialiştii avertizează, însă, că dacă nu dormim suficient, am putea avea de suferit, scrie Gândul.

Iată şase lucruri care se petrec în organismul nostru atunci când avem parte de o odihnă deficitară:

1. Aspectul nostru ar putea avea de suferit. The Sun a realizat un experiment în care a fost implicată o tânără de 18 ani, care a dormit patru ore în trei zile. La finalul experimentului, aceasta arăta ca o persoană bolnavă, cu ochii roşii, cu cearcăne pronunţate şi coşuri. 

2. Creşte predispoziţia la îmbolnăvire. Perioadele lungi petrecute fără o odihnă corespunzătoare pot conduce la apariţia unor afecţiuni precum cele cardiace sau diabetul. 

3. Oboseala sporeşte creşterea în greutate. Cercetările arată că oamenii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte tind să se îngraşe şi dezvoltă un risc mai mare de obezitate. Acest lucru este explicat prin faptul că oboseala conduce la producerea unei cantităţi mai mici de leptină, o substanţă care ne face să ne simţim sătui şi stimulează apariţia hormonului foamei. 

4. Ne poate afecta creierul. Ştim cu toţii din propria experienţă că după o noapte nedormită ne este foarte greu să ne concentrăm. Studiile arată că lipsa odihnei ne afectează creierul, putând conduce la apariţia anxietăţii şi depresiei, cât şi la tulburări bipolare. 

5. Scade apetitul sexual. Cercetările arată că cei care nu se odihnesc aşa cum trebuie au un apetit sexual scăzut. 

6. Memoria are de suferit. Somnul optimizează procesul de sticare şi colectare a informaţiilor şi de formare a amintirilor şi a memoriei. Lipsa lui conduce la diminuarea acestei capacităţi. 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase