Home » D:News » Peste 45% dintre românii diagnosticaţi cu cancer cred că vor deceda din această cauză

Peste 45% dintre românii diagnosticaţi cu cancer cred că vor deceda din această cauză

Peste 45% dintre românii diagnosticaţi cu cancer cred că vor deceda din această cauză
Publicat: 15.12.2017
În urma unui studiu, Centrul pentru Inovaţie în Medicină scoate în evidenţă faptul că peste 45% dintre românii cu afecţiuni oncologice sunt de părare că această boală va duce la decesul lor în cel mai scurt timp, medicii precizând că pacienţii se pot trata dacă cancerul este descoperit din timp.

„Simpla pronunţare a termenului cancer, din partea medicului, evocă încă pentru 45% dintre români o sentinţă definitivă: decesul iminent, în scurt timp. Resemnarea în faţa diagnosticului de cancer nu se corelează însă cu imensa acumulare de date ştiinţifice despre prevenţia, depistarea precoce, diagnosticul şi tratamentul cancerului”, a declarat dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, citat de Mediafax.

Medicii oncologi au explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că psihicul pacientului joacă un rol foarte important în tratarea cancerului, menţionând că oamenii diagnosticaţi cu această maladie trebuie să înţeleagă că este o boală care se poate trata dacă este depistată în vaza incipientă.

„Nu este bună prejudecată că dacă ai cancer, mori. Nu mai suntem ca acum mulţi ani când se murea de TBC şi sunt sigur că şi cancerul va avea aceeaşi soartă ca tuberculoza datorită terapiilor noi. În România, numai din martie, au intrat 30 de medicamente foarte scumpe. Pacienţii trebuie să vadă că sunt terapii mai deştepte, nu se mai injectează, sunt tablete. Este nevoie de o abordare psihologică mai bună”, a explicat dr. Florin Băcanu, medic primar oncologie.

Într-o astfel de situaţie s-a aflat şi Mihaela Radu, o pacientă, care, în urmă cu şase ani, pe când avea 40 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la sân, moment în care viaţa ei a fost dată peste cap.

„La vârsta aceea mă consideram o femeie împlinită, cu familie şi casă. Când am primit vestea că am cancer, primul lucru a fost să mă gândesc cum să mor la vârsta asta. Starea mea interioară era foarte proastă, nu mă mai regăseam în nimic, eram la limita dintre viaţă şi moarte. Slăbeam şi îmi cădea părul. (…) Am făcut biopsie, am o intervenţie chirurgicală, am urmat şi două şedinţe de chimioterapie, dar nu am suportat-o, trebuia să fac şase şedinţe. Am mai făcut 30 de şedinţe de radioterapie, a urmat tratamentul hormonal şi acum sunt bine, sănătoasă, m-am împăcat cu mine şi cu cei din jur. Norocul meu a fost că am depistat boala în faza incipientă şi am avut încredere că o să trăiesc. Vreau să le transmit oamenilor că din cancer nu se moare dacă mergi la doctor din timp şi dacă ai grijă de tine. Starea psihică este cea mai importantă”, a povestit Mihaela.

Oncologii atrag atenţia că, deşi 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală continuă să crească.

Din informaţiilor furnizate de Centru pentru Inovaţie în Medicină, reiese că top 3 factori de risc pentru apariţia cancerului includ fumatul, infecţiile şi obezitatea. Dar contează foarte mult şi expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluanţii atmosferici. Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar. Cancerul de vezică urinară, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap şi gât sau cancerele sistemului digestiv – de esofag, stomac, ficat şi pancreas – sunt corelate toate cu fumatul.

Potrivit sursei citate, obezitatea şi sedentarismul produc în jur de 20% dintre cazurile de afecţiuni oncologice. Alte 14 tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi şi ovarian, se asociază cu o greutate corporală mai mare decât cea recomandată.

Centrul pentru Inovaţie în Medicină a lansat campania „Să vorbim altfel despre cancer!” în speranţa că va putea atrage atenţia asupra accesului tot mai facil la tratanmente oncologice dovedite ştiinţific, astfel un pacient diagnosticat cu cancer se poate vindeca definitiv.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase