Home » D:News » ANM anunţă că ar putea prelungi codul portocaliu de ninsori şi viscol. În unele zone din România se resimt -39 de grade

ANM anunţă că ar putea prelungi codul portocaliu de ninsori şi viscol. În unele zone din România se resimt -39 de grade

ANM anunţă că ar putea prelungi codul portocaliu de ninsori şi viscol. În unele zone din România se resimt -39 de grade
Publicat: 26.02.2018
Directoarea ANM, Elena Mateescu, a anunţat, luni, în cadrul comandamentului de iarnă instituit la sediul MAI că ar putea prelungi până pe 2 martie avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol în cele şapte judeţe din ţară afectate de ninsori şi viscol.
„Ne aşteptăm ca mâine (marţi-n.r.) dimineaţă să avem minime cuprinse între -18 şi -8 grade Celsius, -20 în depresiunile din estul Transilvaniei şi în Moldova. Miercuri dimineaţă vor fi -21, -11 grade la scala întregii ţări. De asemenea, pentru zilele de 1 şi 2 martie, vor fi cele mai coborâte valori, chiar mai mult, -22 de grade, inclusiv la Bucureşti -17 grade, chiar -18 grade. De aceea, în analiză, posibilitatea ca miercuri dimineaţă să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent, incluzând şi ziua de 2 martie, pentru că şi pe parcursul nopţii de marţi, miercuri spre joi şi joi spre vineri, ne aşteptăm ca valul de frig să continue să se manifeste, mai ales în regiunile extracarpatice. Includem aici Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia”, a declarat Elena Mateescu, director al Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în cadrul Comandamentului de iarnă convocat la sediul Ministerului de Interne.
 
ANM va analiza, marţi dimineaţă, şi situaţia judeţului Giurgiu şi a Capitalei, pentru a vedea dacă se impune prelungirea avertizării meteo.
 
„Mâine (marţi- n.r.) dimineaţă vom lua decizia în sensul restrângerii ariei judeţelor afectate şi care se află în momentul de faţă sub incidenţa codului portocaliu. Vom analiza şi Giurgiu şi Capitala mâine (marţi-n.r.) dimineaţă pentru că pe parcursul acestei zile şi în cursul nopţii ne aşteptăm să avem în continuare strat neuniform de zăpadă, însă grosimea să se situeze între 15-30 cm, iar viteza maximă la rafală 65 km/h. Rămân în vigoare până la ora 14.00 cele şapte judeţe din partea de sud-est, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, pentru că aici în continuare vitezele maxime la rafală se vor situa între 60-65 km pe oră, local peste 70 km/h. Pentru ziua de miercuri este posibil ca în continuare în această parte a ţării, pentru cele şapte judeţe să se impună menţinerea, dar de această dată sub incidenţa unui cod galben, pentru că fenomenele sunt în diminuare, comparativ cu zilele acestea, dar viteza vântului se încadrează în emiterea unui astfel de cod, 60-65 km/h şi stratul de zăpadă depus în condiţiile menţinerii acestor manifestări”, a completat directoarea ANM.
 
La comandamentul instituit, luni, la sediul MAI a participat secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Şova şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
 
În prezent sunt în vigoare trei atenţionări cod portocaliu de ger, ninsori şi viscol. Este vorba de o atenţionare cod portocaliu de ger, care a intrat în vigoare luni dimineaţă, la ora 03.00, şi este valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară, vizând judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Această atenţionare expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Tot luni dimineaţa, dar de la ora 07.00, a intrat în vigoare o altă atenţionare cod portocaliu dar de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Această atenţionare expiră tot luni, la ora 23.00. Este în vigoare şi o a treia atenţionare cod portocaliu, tot de viscol şi ninsori, dar de data aceasta pentru judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
 
ANM: Se resimt -39 de grade pe Călimani. Capitala, sub cod portocaliu cu temperaturi de -20 de grade
 
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat, luni, că, din cauza vântului puternic, se resimt temperaturi de până la -39 de grade la Călimani, iar în Bucureşti, -20 de grade.
 
„La Călimani (Vârful Călimani, judeţ Suceava -n.r.) se resimt -39 de grade Celsius, -35 de grade la Lăcăuţi (staţia meteo de pe Vf. Omu – n.r.), -35 la Vf. Ţarcu, -32 la Vf. Omu, -32 de grade la Penteleu. În Capitală se resimt -20 de grade, -21 de grade la Griviţa, în Bărăgan, -20 la Deduleşti, judeţul Argeş, şi -20 de grade la Morăreni – judeţul Mureş. Erau -23 de grade Celsius în Delta Dunării, la Mahmudia şi -21 de grade la Negreşti din judeţul Vaslui, -23 de grade la Roman” a declarat, luni, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, meteorologul Romica Jurca.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase