Home » D:News » Când devine necesar transplantul renal

Când devine necesar transplantul renal

Când devine necesar transplantul renal
Publicat: 02.09.2018
Diabetul, hipertensiunea arterială, calculii renali, infecţiile dar şi nefrita glomerulară sunt probleme grave de sănătate care pot duce la insuficienţă renală şi, implicit, la necesitatea unui transplant de rinichi. Astăzi, peste 80 de mii de persoane primesc un rinichi sănătos de la un donator. Iată care sunt riscurile aceste intervenţii şi care sunt regulile de care pacientul trebuie să ţină cont!
“În cazul pacienţilor cu diabet, un nivel crescut al zahărului din sânge poate da complicaţii, iar printre acestea se numără cele de la nivel renal, cu afectarea endoteliului, ţesut de la nivelul vaselor de sânge. Astfel, în timp, poate apărea insuficienţa renală.
 
De asemenea, 15 la sută dintre bolile renale apar din cauza hipertensiunii. Se ştie că valorile crescute ale tensiunii arteriale afectează funcţiile renale. Apoi, 10 la sută dintre pacienţii cu afectările renale grave sunt diagnosticaţi cu diverse boli ale tractului renal, cum sunt calculii renali sau vasculitele. În 5 la sută dintre cazuri, infecţiile renale recurente pot duce la afectări grave ale rinichilor. Însă, în 10 la sută dintre cazurile de insuficienţă renală, cauzele nu sunt cunoscute”, afirmă conf. dr. Tonguc Utku Yilmaz, specialist în transplant renal.
 
Rinichii: simptomele care trădează o afecţiune
Stările de slăbiciune, de greaţă, senzaţia de vomă, schimbarea culorii urinei, a frecvenţei cu care pacienţii urinează, umflăturile la nivelul mâinilor sau feţei, toate acestea sunt semne generale ale unei afecţiuni grave la nivelul rinichilor. În multe situaţii, îmbolnăvirea  rinichilor impune dializa, însă aceasta nu este un tratament, ci doar o soluţie temporară.
 
Transplantul renal: când poate fi un succes
“Dializa poate fi însoţită de complicaţii, iar rata de supravieţuire pentru pacienţii care fac hemodializă este mai mică decât la ceilalţi pacienţi. Dacă la cei care nu fac dializă, durata medie de prelungire a vieţii este de 8 ani, aceasta este 4 ani şi chiar mai puţin la pacienţii care fac hemodializă. Asta din cauza complicaţiilor”, completează specialistul.
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase