Home » D:News » Germania va închide toate centralele nucleare, dar trebuie să găsească un loc unde să depoziteze deşeurile radioactive mortale care nu sunt puţine

Germania va închide toate centralele nucleare, dar trebuie să găsească un loc unde să depoziteze deşeurile radioactive mortale care nu sunt puţine

Germania va închide toate centralele nucleare, dar trebuie să găsească un loc unde să depoziteze deşeurile radioactive mortale care nu sunt puţine
Publicat: 07.12.2019
Ca urmare a dezastrului nuclear de la Fukushima din 2011, Germania a decis să închidă toate centralele nucleare. Şapte dintre ele se află încă în funcţiune, dar vor fi închise din 2022. Închiderea centralelor nucleare nemţeşti vine însă cu o mare provocare. Este vorba de găsirea unui depozit permanent unde să fie îngropate permanent deşeurile nuclere periculoase, iar termenul limită stabilit de guvernul de la Berlin este 2031.

Închiderea centralelor nucleare din Germanie înseamnă circa 28.000 de metri cubi de deşeuri radioactive toxice concentrate în circa 2.000 de containere care vor trebui îngropate în siguranţă pentru următoarele milioane de ani, se arată într-o analiză realizată de CNN pe acest subiect.

Profesorul Miranda Schreurs, ce face parte din echipa care trebuie să găsească un astfel de loc de depozitare, cataloghează această situaţie drept o „problemă urâtă”.

Locul trebuie să fie pe un teren solid, fără probleme legate de apa subterană sau de posibile cutremure. Totodată, alte provocări sunt reprezentate de transportarea deşeurilor mortale, găsirea unor materiale care să le sigileze şi aducerea la cunoştinţă a oamenilor care locuiesc în zona respectivă despre existenţa unui asemenea depozit.

Însă cea mai mare provocare este legată de găsirea unei comunităţi care să accepte descărcarea rămăşiţelor nucleare pe un teren din „curtea lor”. 

Ministerul pentru Afaceri Economice şi Energie din Germania speră să găsească un depozit pentru deşeurile puternic radioactive „care să ofere cea mai bună siguranţă şi securitate pentru o perioadă de un milion de ani”, însă ţara are, în prezent, o „hartă albă” a unor potenţiale situri.

În prezent, deşeurile cu cea mai mare radioactivitate sunt ţinute în depozite temporare, de obicei în apropierea uzinelor nucleare din care provin. Însă aceste depozite sunt „destinate să ţină gunoiul pentru câteva decenii”, a afirmat Miranda Schreurs, şeful departamentului pentru politică climatică şi a mediului de la Universitatea Tehnică din Munchen, ce face parte din comitetul naţional care caută locuri pentru depunerea deşeurilor înalt radioactive.

Aşa cum sugerează şi numele, deşeurile cu radioactivitate înaltă sunt letale, incluzând barele de combustibil nuclear uzat de la aceste centrale. „Dacă deschizi o canistră cu asemenea bare de combustibil în ea, cel mai probabil vei muri muri instant”, a afirmat Schreurs.

Deşeurile nucleare se răcesc în câteva zeci de ani

Aceste bare de combustibil nuclear „sunt incredibil de fierbinţi, este foarte greu să le transporţi în siguranţă”, a adăugat profesoara de la Universitatea Tehnică din Munchen. În prezent, astfel de bare de comustibil nuclear uzat sunt ţinute în containere care se pot răci doar pe parcursul a câteva decenii.

Zeci de astfel de depozite temporare există, astăzi, în Germania, însă este nevoie de unul permanent la cel puţin un kilometru sub pământ.

Potrivit lui Schreurs, locaţia trebuie să fie „extrem de stabilă” din punct de vedere geologic. „Nu pot fi cutremure, curgeri de apă sau roci poroase”.

Finlanda, care are patru centrale nucleare şi plănuieşte să construiască mai multe în viitor, este un lider mondial în acest domeniu, potrivit CNN. Deşeurile rezultate de la aceste centrale nucleare ajung într-un depozit permanent, îngropat adânc sub un strat de granit. 

Problema Germaniei este, după cum afirmă Miranda Schreurs, că nu deţine atâta granit, trebuind să lucreze cu ceea ce terenul oferă: să îngroape deşeurile în roci de sare, de argilă şi granit cristalin.

Cum nu există planuri pentru exportarea deşeurilor nucleare înalt radioactive, echipa din care face parte şi Miranda Schreurs trebuie să găsească locuri potenţiale unde să creeze un atfel de depozit care ar urma să fie sigilat de generaţiile următoare, undeva prin anii 2130 – 2170.

Experţii în comunicare lucrează deja la o modalitate prin care să transmită generaţiilor viitoare, de peste mii de ani, când limbajul va fi complet diferit de acum, să nu umble la sit.

Schreurs a relaţionat această situaţie cu cea a vechilor exploratori care au intrat în piramidele din Egipt. „Trebuie să găsim o cale să le transmitem >”.

Până atunci rămâne să găsească locul unde să depoziteze deşeurile cu radioactivitate înaltă deoarece în ultimii peste 30 de ani, în special după accidentul de la Cernobîl, în Germania au fost manifestaţii puternice împotriva centralelor nucleare şi implicit a depozitării deşeurilor generate de acestea.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Energia nucleară, soluţia încălzirii globale

Inainte si dupa petrol

De ce China va construi 20 de centrale nucleare plutitoare

Bizar: pădurile Germaniei sunt pline de mistreţi radioactivi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase