Home » D:News » Masca de protecţie. Cum poți face să nu te afecteze și la ce îți mai poate fi utilă

Masca de protecţie. Cum poți face să nu te afecteze și la ce îți mai poate fi utilă

Masca de protecţie. Cum poți face să nu te afecteze și la ce îți mai poate fi utilă
Masca de protecție este de ajutor
Publicat: 29.05.2020

Masca de protecţie apară de coronavirus și alte virusuri sau potențiali alergeni, dar poate afecta tenul. Oana Spânu, medic specialist în dermatologie, vorbeşte despre riscul de contaminare bacteriană şi suprainfecţie la nivelul feţei.

Masca, purtată o singură dată, 4-5 ore, ne protejează, spune medicul Oana Spânu.

„Le recomand să nu se mai machieze în perioada în care poartă masca doar în jurul ochilor, în rest să nu mai punem nimic, doar o cremă hidratantă, ar fi ideal. Au venit multe paciente cărora le-a apărut sau li s-a exacerbat dermatita periorală, acneea”, spune dermatologul.

Întrebat dacă din cauza căldurii afecțiunile pot deveni mai pronunțate, medicul a răspuns: „Categoric da, este un mediu cald şi umed cu posibilitate de proliferare bacteriană. Care-mi agravează şi îmi generează leziunile de acnee, pentru stafilococ. Stau în aer liber, mă expun la soare, poate să mi apară un eritem, o arsură solară imediată vin cu masca şi agravez acea inflamaţie”.

Conform Oanei Spânu, citată de Mediafax. bărbaţii care mai fac câte un coş sau se rad zilnic pot să dezvolte, prin purtarea măştii, suprainfecţie bacteriană la nivelul foliculului pilos.

Masca de protecţie poate fi utilă și împotriva alergiei la ambrozie

Masca de protecţie filtrează polenul de ambrozie, însă pentru a fi eficientă trebuie purtată corect, să acopere nasul şi gura. Cele mai eficiente măşti sunt FFP 2 şi FFP3.

Epidemia de COVID-19 ne-a făcut să uităm că bate la uşă sezonul ambroziei. Sute de mii de români sunt alergici la această plantă, dar medicii spun că masca de protecţie împotriva COVID-19 are un efect benefic pentru cei sensibili.

„În principiu, masca fiind un filtru poate să ajute pentru că filtrează dar nu trebuie considerat un mijloc infailibil, pentru că măştile obişnuite nu sunt etanşe”, a declarant medicul oftalmolog Marian Stamate.

Specialistul spune că cele mai bune sunt măştile FFP2 şi FFP3, dar şi măştile de protecţie normale pot fi o barieră optimă.

„Pentru a asigura o oarecare protecţie, măştile trebuie purtate corect, adică şi pe nas şi pe gură”, a mai spus medicul Marian Stamate.

Vă recomandăm să citiți și:

Europa sufocată de mască. Ce măsuri au luat statele europene împotriva COVID-19

Luăm masa în oraș și ne protejăm de coronavirus în același timp. Masca inventată de o companie din Israel

Arafat a explicat de ce este importantă masca de protecție. Cazul în care probabilitatea de infectare ajunge la 70%

Un nou studiu dă peste cap tot ce ştiam despre restricţii! Dacă 90% din populaţie ar purta mască, virusul ar putea să dispară în 50 de zile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase