Home » D:News » Performante chirurgicale la inceputul erei noastre

Performante chirurgicale la inceputul erei noastre

Performante chirurgicale la inceputul erei noastre
Publicat: 13.03.2008
Arheologii au descoperit in nordul Greciei scheletul unei femei, datand din secolul III, ale carui urme la nivelul craniului au revelat o interventie chirurgicala.

Echipa de arheologi a descoperit scheletul intr-un vechi cimitir din Veria. Observatiile ulterioare au confirmat ipoteza initiala a cercetatorilor, conform careia femeia suferise in timpul vietii o operatie la nivelul capului.

“Credem ca este vorba despre o interventie chirurgicala complexa, pe care numai un doctor experimentat ar putea sa o realizeze. Tratarea corpului uman din punct de vedere medical este parte a unei lungi traditii in Veria, care a inceput cu Hipocrate si a continuat cu Celsus si Galen.”, a declarat Ioannis Graikos, seful santierului arheologic.

Procedura prin care se presupune ca a fost efectuata operatia se numeste trepanatie. Aceasta operatie consta in executarea cu ajutorul trepanului a unei deschideri in oasele craniului si se practica in cazul extirparii anumitor tumori cerebrale sau a scoaterii unor cheaguri de sange.

Nu este prima data cand arheologii gasesc dovezi ale inceputurilor practicarii chirurgiei. In 2003, a fost descoperit, tot in Grecia, scheletul  unui barbat care suferise o operatie la nivelul craniului. Se pare ca barbatul a trait in secolul II i.Cr., iar cercetatorii sunt de parere ca acesta a mai trait cativa ani dupa operatie. 

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase