Home » D:News » Exista viata pe Enceladus, Luna lui Saturn ?

Exista viata pe Enceladus, Luna lui Saturn ?

Exista viata pe Enceladus, Luna lui Saturn ?
Publicat: 22.04.2008
Intr-o mina de aur din Africa de Sud, situata la o adancime de peste 3 kilometri cercetatorii Li Hun Lin si Duane Moser au descoperit bacterii vii care traiau intr-un ecosistem lipsit de oxigen, lumina si fara resturi organice, unde nivelul radioactiv depaseste cu sute de unitati maximul admis pentru mentinerea oricarui organism viu.

Descoperirea lor a dat speranta cercetatorilor care cauta viata pe planeta Enceladus , un satelit natural al planetei Saturn. Mediul de pe Enceladus este foarte asemanator cu ecosistemul din mina de aur sudafricana, de asemeni pe Enceladus nu exista oxigen, nici lumina solara , fotosinteza este imposibila in aceste conditii, iar radiatiile radioactive au aceleasi proportii ca cele din mina de aur unde cei doi cercetatori au descoperit populatiile viabile de bacterii adaptate la aceste conditii improprii oricarei alte forme de viata.

In ultimii ani s-au catalogat diferite forme de viata primitive care traiesc in zone unde in mod normal nici un fel de celula vie nu ar avea cum sa se dezvolte. Totusi unele specii de bacterii primare traiesc producand energie din unele genuri de minerale sintetizate din roci. Descoperirea epocala a fost realizata la inceputul anului 2008 cand o echipa mixta chinezo-americana a investigat pentru prima data, unele forme necunoscute de bacterii care isi produceau energia necesara vietii din staturile inalt radioactive de roci afalte la mare adancime in subsolul Terrei. Conditiile asemanatoare de pe Enceladus confirma teoria “Supei primordiale” care a stat la baza ipotezelor privitoare la aparitia vietii pe Terra. Noile descoperiri au impulsionat cercetarea planetei Enceladus, NASA avand deja in plan trimiterea unor sonde spatiale care sa investigheze mai amanuntit aceasta Luna a planetei Saturn.

Sursa Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase