Home » D:News » Fa-ti propriul film 3D la tine in sufragerie

Fa-ti propriul film 3D la tine in sufragerie

Fa-ti propriul film 3D la tine in sufragerie
Publicat: 12.01.2009
In viitorul apropiat, spectaculoasele filme 3D nu vor mai fi apanajul marilor studiouri cinematografice cu bugete de 6 zerouri in coada. La Las Vegas, in cadrul Consumer Electronics Show, doua companii de hardware au dezvaluit moduri inedite prin care utilizatorii obisnuiti de computeri isi pot crea propriile videoclipuri 3D.

Compania PDT din Manchester a inventat-o pe Minoru, o camera web care dispune de doua lentile amplasate una fata de cealalta aproximativ la aceeasi distanta precum cei doi ochi umani. Programul software care se distribuie gratuit impreuna cu webcam-ul, transforma cele doua imagini captate in ceea ce este numit un anaglif (basorelief alcatuit din 2 imagini suprapuse in proportie de 90%, una cu tenta rosie, alta cu dominanta albastra). Pentru a vedea montajul final in 3D, trebuie sa purtam deja cunoscutii ochelari speciali cu lentile, una rosie, iar cealalta albastra. Prin aceasta tehnologie, fiecare ochi vede numai una dintre cele doua imagini dispuse, astfel incat creierul este “fortat” sa le combine si ia nastere un montaj in trei dimensiuni. Minoru poate fi folosita si precum o camera conventionala 2D, sau precum o camera de videoconferinta, fiind compatibila cu Windows Live, Skype si AOL.

Tot la CES, compania americana TD Vision a prezentat un codec software care faciliteaza vizionarea de filme 3D pe orice tip de ecran. Mai mult de atat, compania a dezvoltat un prototip de camcorder 3D care, impreuna cu codecul, transforma orice clip obisnuit intr-un film 3D. Pentru ca filmul sa poata fi rulat pe orice fel de ecran, programul inregistreaza informatia despre fiecare anaglif in parte, separat de informatia care contine imaginile standard. Marea inovatie este, de fapt, modul economic de a stoca doar informatiile din fiecare frame care compun efectul 3D. Faptul ca aceste informatii sunt stocate separat garanteaza faptul ca filmul poate fi vizionat in conditii perfecte pe un televizor CRT obisnuit, sau in format 3D pe ecrane mai capabile.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase