Home » D:News » Cel mai mare tsunami din istorie a lovit Alaska

Cel mai mare tsunami din istorie a lovit Alaska

Publicat: 22.04.2009
Se intampla in noaptea de 9 iulie 1958. Atunci, un val gigantic cu o inaltime de 524 de metri, de aproape doua ori mai inalt decat Turnul Eiffel, a lovit regiunea Lituya Bay din Alaska. Din fericire, zona este aproape pustie, altfel, sustin expertii, daca mega-tsunami-ul ar fi lovit o suprafata populata, distrugerile si pierderile de vieti omenesti ar fi fost incomparabil mai mari decat in cazul tsunamiului din Indonezia in 2004.

Valul monstruos a lovit tarmul aproape imediat dupa producerea unui cutremur cu o magnitudine de 8,3 grade pe scara Richter, cutremur ce a dus la o enorma prabusire de teren. Rezultatul acestei prabusiri? Cel mai mare tsunami inregistrat vreodata in istoria Terrei.

In momentul producerii tsunami-ului, in Lituya Bay nu se aflau decat trei barci de pescuit impreuna cu echipajele lor. Miraculos, doar una dintre ele a fost scufundata si doar doi pescari si-au pierut viata. Unul dintre supravietuitori, Howard G. Ulrich, isi aminteste ca a auzit un zgomot ingrozitor apoi, in momentul in care a privit oceanul, a ramas stupefiat de valul care acoperea cerul. Tot ce a putut sa ii spuna fiului sau de numai 8 ani a fost: „Fiule…este timpul sa ne rugam”. Ambii au scapat cu viata dupa ce barca in care se aflau a reusit sa escaladeze valul urias.

Nu exista fotografii ale celui mai mare tsunami din istorie, dar au fost surprinse mai multe imagini ale distrugerilor acestuia.

Sursa:EnvironmentalGraffiti

Foto:Wikipedia

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase