Home » D:News » Prima masina de curse ecologica distruge ozonul nociv

Prima masina de curse ecologica distruge ozonul nociv

Publicat: 06.07.2009
Prima masina de Formula3 din lume cu catalizatorul PremAir® de la BASF, care distruge ozonul nociv de la nivelul solului, a încheiat cu succes programul de teste.

Divizia Catalizatori a BASF sustine proiectul primei masini de curse proiectata si construita integral din materiale biodegradabile. Denumita WorldFirst Formula 3, masina de curse este proiectul celor de la Warwick Innovative Manufacturing Research Centre (WIMRC), de la Universitatea Warwick, din Marea Britanie, si a fost testata cu succes. BASF a oferit suport tehnic cercetatorilor de la WIMRC in construirea bolidului de curse ecologic, prin tehnologia catalizatorului PremAir, care aplicata la radiatorul masinii distruge ozonul de la nivelul solului, numit si ozon urban, principalul agent de poluare care intra in componenta smogului. Catalizatorul PremAir® de la BASF este primul produs comercial de acest fel care distruge ozonul urban. Spre deosebire de ozonul din partea superioara a atmosferei, care ne protejeaza de razele ultraviolete, la nivelul solului acest gaz este un compus principal al smogului si unul dintre factorii care afecteaza serios calitatea aerului.

Aplicat pe suprafetele termoconductoare, cum ar fi radiatoarele de la masini sau autobuze, catalizatorul PremAir le transforma automat in niste “distrugatoare de smog”, prin transformarea moleculelor de ozon în molecule de oxigen. In functie de forma radiatorului, catalizatorul PremAir poate distruge pâna la 80% din ozonul nociv din aer care trece prin el. Catalizatorii PremAir sunt aplicati la peste 3 milioane de masini din Statele Unite si sunt acreditati de California Air Resources Board (CARB) drept o tehnologie eficienta de reducere a ozonului urban. Pâna în prezent, sapte companii din industria auto au utilizat catalizatorii PremAir, unii dintre producatori folosind tehnologia pentru a obtine certificarea “vehicul cu aproape zero emisii” de la California Air Resources Board.

Masina de curse WorldFirst Formula 3 este un exercitiu tehnic care demonstreaza aplicatia practica a materialelor sustenabile si biodegradabile în competitiile sportive cu motor. Este prima masina de curse construita din materiale biodegradabile, care pune mediul pe primul plan prin sustinerea resurselor naturale ale planetei. Proiectul este sponsorizat de WIMRC în parteneriat cu Universitatea Warwick, Warwick Manufacturing Group si BASF, alaturi de alte companii. În 2001, divizia Catalizatori a BASF a primit premiul J. Dean Sensenbaugh din partea Air & Waste Management Association (AWMA) pentru dezvoltarea si comercializarea PremAir. AWMA a instituit acest premiu pentru recunoasterea realizarilor remarcabile ale companiilor sau persoanelor fizice în domeniul combaterii poluarii aerului si al managementului deseurilor. 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase