Home » D:News » M. Favre, Institutul Pasteur: „Vaccinurile anti-HPV sunt sigure si eficiente”

M. Favre, Institutul Pasteur: „Vaccinurile anti-HPV sunt sigure si eficiente”

M. Favre, Institutul Pasteur: „Vaccinurile anti-HPV sunt sigure si eficiente”
Publicat: 04.08.2009
"Sunt socat ca in Romania campania de vaccinare a fetitelor impotriva HPV a fost un esec. Romanii se tem mai mult de vaccin decat de boala", a declarat pentru Descopera.ro cercetatorul Michel Favre, care studiaza de multa vreme virusurile HPV in cadrul Institutului Pasteur din Paris.

„Vaccinurile anti-HPV sunt, pentru femei, cea mai buna cale de a se proteja impotriva cancerului de col uterin”, e de parere omul de stiinta Michel Favre, care a analizat raspandirea virusurilor HPV in Franta inainte si dupa campania locala de imunizare. Vaccinurile utilizate in aceasta tara sunt identice cu cele folosite in Romania in cadrul programului anti-HPV in care au fost incluse fetitele de clasa a IV-a.

„Pentru persoanele care nu sunt deja infectate, vaccinurile impotriva familiei de virusuri responsabile de aparitia cancerului de col uterin au o eficienta foarte apropiata de 100%. Pentru restul, eficienta este undeva la 50-60%, tinerele castigandu-si imunitatea doar pentru tulpinile de virus pe care organismul lor nu le cunoaste”, explică cercetatorul francez. In opinia lui nu ar trebui sa existe o dezbatere pe tema a fi sau a nu fi imunizat: “Vaccinul e cea mai buna cale de a te proteja impotriva virusului. Ce ai prefera: sa fii vaccinat sau sa te imbolnavesti grav?”.

Cercetatorul de la Institutul Pasteur pune un mare semn de intrebare asupra veridicitatii informatiilor care au condus la esecul campaniei in Romania. Potrivit unor stiri aparute in ziarele din Marea Britanie si preluate de presa de la noi din tara, produsele farmaceutice menite sa ne scape de pericolul HPV ar provoca epilepsie, hemipareza sau probleme de vedere: „N-a reusit nimeni sa demonstreze existenta unei legaturi intre aceste boli si vaccin”, afirma cercetatorul francez, care da asigurari ca produsele farmaceutice respective au fost testate cu rigurozitate inainte de a fi scoase pe piata.

Asadar, riscurile la care se expun tinerele fete ca urmare a imunizarii sunt, in opinia lui, extrem de reduse: „Risc zero e ceva imposibil. In cazul vaccinurilor anti-HPV vorbim de efecte adverse la 0,0001% din persoane! Boala afecteaza cu mult mai multe. Nu cred ca acest 0,0001% ar trebui sa ne faca sa oprim vaccinarea. Sunt oameni alergici la aspirina, si totusi folosim medicamentul la scara larga”.

Potrivit Ministerului Sanatatii, in Romania au fost vaccinate impotriva HPV 2.615 fetite de clasa a IV-a, adica doar 2,57% din cat si-au propus autoritatile. Sefii de la Sanatate au anuntat ca rezultatele slabe ale campaniei au aparut pe fondul unei informari deficitare a populatiei cu privire la beneficiile imunizarii. Pentru acest program, Ministerul Sanatatii a cheltuit peste 23 de milioane de euro, bani cu care s-au achizitionat 110.000 vaccinuri cu cele doua rapeluri aferente.

Tara noastra este pe primul loc in Europa la cancerul de col uterin, cu o mortalitate de 6 ori mai mare decat media continentului! In fiecare an, maladia ataca 3.500 de romance, iar 2.200 dintre ele isi pierd viata…

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase