Prima pagină D:News

Secretul energiei "curate"

08.15.2010 | ● Vizualizări: 370
Secretul energiei "curate"     energie, fotosinteza, oxigen, hidrogen, nanotuburi + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori italieni pune la punct niste electrozi compusi din nanotuburi de carbon, in masura sa genereze un proces de fotosinteza artificiala. Un soi de “cheie de bolta” pentru convertirea lumii la sursele regenerabile in locul combustibililor fosili.

O posibilitate de a obtine energie "curata" este reproducereaacelui proces de fotosinteza care furnizeaza plantelor zahar sioxigen pornind de la ingrediente existente din abundenta, precumapa si lumina. Fenomenul se petrece sub ochii oamenilor in fiecarezi, de la rasaritul soarelui pana la asfintit, dar este atat decomplex din punct de vedere chimic incat nu a fost descifrat deoamenii de stiinta in totalitate pana in prezent, si nici reprodusintr-o maniera eficienta. Un grup de cercetatori de laUniversitatile Trieste, Padova si Bologna din Italia, a descrisinsa recent in revista Nature Chemistry cum poate fi realizat uncatalizator pentru facilitarea scindarii moleculelor de apa inoxigen si hidrogen: acesta din urma utilizabil ca sursa de energie pentru motoare.

Molecula de H2O, au explicat coordonatorii studiului, MaurizioPrato si Marcella Bonchio, se formeaza din punct de vedere chimicfacand sa reactioneze hidrogenul si oxigenul intr-un proces careproduce mari cantitati de energie si sta la baza celulelor cucombustibil. Dar reactia inversa, adica scindarea moleculei de apapentru generarea hidrogenului, un combustibil curat, ramane la oraactuala unul dintre cele mai ambitioase obiective alecercetatorilor.

Electrozii realizati in Italia, a precizat Prato "sunt alcatuitidin nanotuburi de carbon si pot genera hidrogen in mod continuu dinapa, chiar si din mare". Pentru ca procesul "fotosintezeiartificiale" sa fie complet, mai trebuie insa parcurse catevaetape. "Dar la final, in cadrul acestui sistem se va putea folosiapa de mare, care sa fie eliberata de oxigen si sa se obtinahidrogen pentru alimentarea unui motor".
Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: