Home » D:News » Există un risc crescut de apariţie a unui mega-cutremur în anul care vine?

Există un risc crescut de apariţie a unui mega-cutremur în anul care vine?

Există un risc crescut de apariţie a unui mega-cutremur în anul care vine?
Publicat: 20.12.2011
Riscul declanşării unor mega-cutremure la scală globală nu a crescut deloc în ultimii ani; probabilitatea apariţiei unor astfel de seisme nu va fi mai mare în decursul anului viitor faţă de anii precedenţi, susţine o echipă de seismologi americani din cadrul Universităţii din California.

Din anul 2004 până în prezent s-au produs trei mega-cutremure, a căror intensitate a depăşit valoarea de 8,8 grade pe scala Richter, anume în Indonezia, Chile şi – ultimul – în Japonia, iar unii Din unii cercetători cred că există o legătură între ele.

Ei amintesc că a mai existat o astfel de „îngrămădire” de cutremure puternice într-un interval de 15 ani, în anii ’50 şi ’60 ai secolului trecut.

Alţi specialişti, însă, susţin că riscul apariţiei unor cutremure puternice nu este mai mare acum decât de obicei.

„Rata apariţiei cutremurelor cu magnitudinea 7 din ultimii 5-10 ani este foarte apropiată de valorile medii calculate pe termen lung. Nu există o legătură între cutremurele din Japonia şi cele din California, două dintre zonele globale cu activitatea seismică cea mai pronunţată. Situaţia seismică din California este asemănătoare cu cea de acum 10-20 ani, ceea ce ne face să credem că nici situaţia din celelalte mari zone seismice ale planetei nu va suferi mari modificări” declară Peter Shearer, profesor în cadrul Universităţii din California, care a analizat date privind cutremurele produse din 1900 şi până în prezent.

El a adăugat că, uneori, oamenii au tendinţa să creadă în ciclicitatea unor fenomene atunci când ea nu există.

Un alt cercetător, fizicianul Dr Felipe Dimer de Oliveira de la Universitatea Macquarie, crede că ar fi posibilă existenţa unor „îngrămădiri” de cutremure în anumite perioade, dar că datele de care dispun specialiştii până în prezent sunt insuficiente pentru o analiză statistică cu rezultate relevante.

Sursa: ABC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase