Home » D:News » Roboţii vor putea simţi, graţie unei noi invenţii

Roboţii vor putea simţi, graţie unei noi invenţii

Roboţii vor putea simţi, graţie unei noi invenţii
Publicat: 02.04.2012
Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani deschide calea spre conceperea unor roboţi capabili să simtă într-un mod similar oamenilor.

Studiind un gel inventat în anii ’90, cunoscut sub numele de „gel Belousov-Zhabotinsky”, cercetătorii de la MIT şi de la Universitatea din Pittsburgh au arătat că acesta poate fi „resuscitat” într-un mod similar inimii umane. Astfel, acest gel poate genera reacţii chimice în urma unor stimuli mecanici, ceea ce poate fi un pas importat în robotică.

„Gândiţi-vă la acest gel ca la pielea umană, care poate duce semnale spre creier pentru a comunica faptul că o parte a corpului este deformată sau lovită. Acest gel poate fi folosit în nenumărate domenii, printre care se numără robotica, unde «pielea artificială» este o realizare pentru care au fost depuse multe eforturi”, a explicat Anna Balazs, profesor de inginerie chimică în cadrul Swanson School of Engineering.

Balazs spune că acest gel ar putea fi folosit şi ca senzor de presiune în cadrul diferitelor vehicule şi instrumente, pentru a identifica dacă au fost lovite.

Studiul a fost finanţat de Armata SUA şi de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţe din SUA.

Sursa: University of Pittsburgh

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase