O cercetare recentă efectuată la King’s College London (Anglia) indică faptul că o componentă cheie din ciocolata neagră, numit teobromină, ar putea încetini ritmul de îmbătrânire biologică.
O componentă cheie din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea. Studiul a analizat nivelurile de teobromină din sângele participanților și le-a corelat cu markeri biologici ai vârstei. Acești markeri măsoară cât de „bătrân” pare corpul bazat pe sănătatea și funcționarea sa, spre deosebire de vârsta cronologică, și sunt determinați de tipare de metilare a ADN-ului.
Analizând două grupuri europene care au inclus peste 1.600 de persoane, cercetătorii au descoperit că indivizii cu niveluri mai mari de teobromină circulantă în sânge aveau o vârstă biologică mai mică decât vârsta lor reală. Echipa a testat și alți metaboliți din cacao și cafea, dar efectul de încetinire a îmbătrânirii a părut să fie specific teobrominei.
Pentru a evalua vârsta biologică, cercetătorii au utilizat două teste: unul care măsura modificările chimice ale ADN-ului pentru a estima viteza de îmbătrânire și altul care estima lungimea telomerilor, structurile de protecție de la capetele cromozomilor.
Telomerii mai scurți sunt asociați cu îmbătrânirea și cu bolile legate de vârstă. Compusul teobromină este un alcaloid care, deși este mai cunoscut pentru toxicitatea sa pentru câini, a fost anterior asociat la oameni cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc mai scăzut de boli de inimă. Fitocompușii din dietă pot influența modul în care îmbătrânim, schimbând modul în care genele noastre sunt activate sau dezactivate, explică EurekAlert.
Profesoara Jordana Bell, autoare a studiului, a subliniat că deși nu îndeamnă publicul să mănânce mai multă ciocolată neagră, această cercetare ajută la înțelegerea modului în care alimentele zilnice pot deține cheile pentru o viață mai sănătoasă și mai lungă. Dr. Ramy Saad a menționat că următoarele întrebări importante vizează mecanismul exact din spatele acestei asocieri și modul în care metaboliții alimentari interacționează cu epigenomul uman, ceea ce ar putea duce la descoperiri în domeniul îmbătrânirii și al bolilor.
Cercetătorii sunt dornici să sublinieze că, în ciuda descoperirilor promițătoare, consumul crescut de ciocolată neagră nu este automat benefic, deoarece aceasta conține și zahăr și grăsimi. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai detaliat această asociere.
Studiul a fost publicat în revista Aging.
Trucul simplu prin care poți obține informații interzise de la chatboți AI
Cercetătorii au descoperit o nouă structură în creierul oamenilor
Care este legătura dintre creșterea temperaturilor și somn?
O dietă populară pare să provoace schimbări semnificative în creier