Home » D:News » PGD2 – descoperirea care va schimba viaţa a milioane de bărbaţi din întreaga lume

PGD2 – descoperirea care va schimba viaţa a milioane de bărbaţi din întreaga lume

PGD2 – descoperirea care va schimba viaţa a milioane de bărbaţi din întreaga lume
Publicat: 20.08.2012
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania susţin că au descoperit motivul pentru care bărbaţii chelesc: o enzimă care dezactivează foliculii de păr.

Dr. George Cotsarelis a anunţat că poartă deja negocieri cu companiile farmaceutice, un leac pentru această problemă urmând să fie lansat pe piaţă în următorii doi ani.

Dr. Cotsarelis, alături de echipa sa de dermatologi de la Universitatea Pennsylvania, a descoperit că enzima Prostaglandin D2 (PGD2) previne maturizarea foliculilor de păr. 

Oamenii de ştiinţă ştiau că există o legătură între gene şi calviţie, însă nu cunoşteau cauza exactă ce duce la pierderea părului. Studiind scalpul a mai multor bărbaţi ce cheleau, doctorii au descoperit că nivelul de PGD2 era de 3 ori mai mare în zonele în care aceştia îşi pierdeau părul.

Aceeaşi echipă de cercetători a descoperit că bărbaţii care chelesc sunt dotaţi cu celulele necesare pentru creşterea părului, însă acestea eşuează în procesul de maturizare. Specialiştii cred că PGD2 este motivul pentru care acest proces este oprit, fiind posibilă repornirea sa dacă acţiunea PGD2 este oprită. Testele efectuate pe şoareci au demonstrat că enzima PGD2 încetineşte, într-adevăr, creşterea părului.

În acest moment există deja pe piaţă medicamente care acţionează împotriva PGD2, acestea fiind folosite pentru a trata astmul şi alergiile. Doctorii cred că aceste medicamente pot fi transformate într-o loţiune ce poate fi aplicată pe scalp.

„Un lucru foarte util în dermatologie este faptul că putem apela la compuşi care sunt folosiţi deja ca medicamente, transformându-i în loţiuni ce pot fi aplicate local. Suntem convinşi că aceste medicamente existente ar preveni pierderea părului, însă nu ştim cu siguranţă dacă ar permite părului să crească din nou în zonele în care acesta a căzut deja”, a explicat dr. Cotsarelis.

Testele de laborator sugerează că acest tratament ar putea funcţiona şi în cazul femeilor care suferă de alopecie. Se estimează că aproximativ 40% dintre femei suferă de o formă de calviţie, aceasta fiind provocată mai ales de schimbările hormonale ce au loc în timpul menopauzei. 

În rândul bărbaţilor, numărul celor afectaţi este mult mai mare, afirmă dr. Cotsarelis. Se estimează că jumătate dintre bărbaţi în vârstă de 50 de ani suferă de calviţie, procentul celor afectaţi la vârsta de 70 de ani ajungând la 70%. 

„Cred că descoperirea făcută de echipa noastră este cu adevărat captivantă, efectele sale pozitive urmând să nu se limiteze doar la bărbaţi. Numărul persoanelor care preferă să aibă păr este foarte mare”, spune dr. Cotsarelis.

Specialiştii consideră că potenţialul tratament identificat de echipa doctorului Cotsarelis va revoluţiona piaţa tratamentelor pentru alopecie. În acest moment, persoanele afectate de calviţie nu au foarte multe opţiuni de tratament. Transplanturile de păr sunt foarte costisitoare, dureroase iar rata lor de succes este variabilă.

De asemenea, cele două medicamente existente astăzi pe piaţă pentru această problemă prezintă efecte secundare de mare risc. Propecia, un medicament care blochează testosteronul, poate provoca impotenţă, iar Amexidil, un medicament ce creşte volumul de sânge livrat către foliculii de păr, poate chiar accelera pierderea părului în anumite condiţii.

Graţie echipei doctorului Cotsarelis, în doar doi ani bărbaţii şi femeile din întreaga lume ce suferă de pierderea părului vor avea şansa unui nou tratament.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase