Home » Istorie » Piatra din Scones, roca simbol a suveranităţii britanice, care a fost furată de doi naţionalişti şi adusă înapoi în Scoţia

Piatra din Scones, roca simbol a suveranităţii britanice, care a fost furată de doi naţionalişti şi adusă înapoi în Scoţia

Piatra din Scones, roca simbol a suveranităţii britanice, care a fost furată de doi naţionalişti şi adusă înapoi în Scoţia
Publicat: 20.11.2016
Piatra din Scones este un simbol antic al suveranităţii scoţiene.
Conform legendei, bucata de gresie a fost utilizată de Iacob pe post de pernă atunci când a visat o scară care ajunge în Rai, apoi aceasta a fost adusă în Scoţia prin Egipt, Spania şi Irlanda.
 
Roca, cunoscută şi cu denumirea de Piatra Destinului, a fost utilizată de-a lungul secolelor în cadrul ceremoniilor de încoronare a monarhilor scoţieni. După victoria sa din urma bătăliei din Dunbar, din 1296, regele Angliei, Edward I-ul, a confiscat piatra din Palatul Scones şi a aşezat-o pe un scaun de încoronare pe care englezii şi, mai târziu britanicii, au fost încoronaţi.
 
Piatra din Scones a fost îngropată sub Catedrala Westminster, pentru a fi protejată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Bombele germanilor nu au reuşit să degradeze piatra, dar patru studenţi de la Universitatea din Glasgow, care au pătruns în Catedrala Westminster în ajunul Crăciunului, în 1950, au reuşit. Piatra din Scones, de aproape 190 de kilograme, a fost ruptă în două atunci când cei doi naţionalişti scoţieni au încercat să o îndepărteze de pe Tronul încoronării. Aceştia au adus-o înapoi în Scoţia, în porbagajul maşinii. La patru luni după după dispariţie, piatra reparată a fost descoperită învelită în steagul naţional al Scoţiei, pe ruinele Catedralei Arbroath.
 
Tinerii nu au fost niciodată acuzaţi, iar piatra a fost returnată Catedralei Westminster.
 
La 700 de ani după ce regele Edward I-ul a îndepărtat Piatra din Scones de ţinuturile Scoţiei, prim-ministrul britanic John Major a anunţat întoarcerea pietrei înapoi în Scoţia, evenimentul având loc pe 15 noiembrie 1996. Acum se află în Castelul Edinburgh.
 
Sursa: History
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase