Home » Istorie » Ziduri vechi de sute de ani ce aparţin primei şcoli de învăţământ superior din Ţara Românească au fost descoperite în curtea Universităţii din Bucureşti

Ziduri vechi de sute de ani ce aparţin primei şcoli de învăţământ superior din Ţara Românească au fost descoperite în curtea Universităţii din Bucureşti

Publicat: 30.11.2017
În urma săpăturilor arheologice din curtea Universităţii din Bucureşti, specialiştii au descoperit rămăşiţe ale fostei Academii Domneşti de la ''Sf. Sava''.

În cadrul curţii universităţii, specialiştii din cadrul Muzeul Minicipiului Bucureşti, ai Institutului de arheologie ”Vasile Pârvan” şi cadre didactice ale Facultăţii de Istorie au descoperit ziduri vechi de peste 300 de ani care au aparţinut primei şcoli de învăţământ superior din Ţara Românească înfiinţată în 1694 de Constantin Brâncoveanu. 

InfoUB mai notează că în cadrul săpăturilor au fost descoperite şi ziduri vechi ale clădirii Universităţii din Bucureşti, înfiinţată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în 1864 şi construită sub îndrumarea arhitectului Alexandru Orăscu. Ruinele vechii Universităţi, dezvăluite acum, sunt rezultatul afectării clădirii de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial care au determinat demolarea unei părţi a imobilului în anii ’50  ai secolului trecut.

Alte săpături desfăşurate în zona în care astăzi se află parcarea subterană din Piaţa Universităţii au scos la suprafaţă ruinele Ansambluui Mănăstiresc ”Sfântul Sava”, ctitorit în 1709 de Constantin Brâncoveanul, cât şi clădiri adiacente Academiei Domneşti. 

Sursa: InfoUB

Cerectările arheologice în zona Pieţii Universităţii din Bucureşti au fost începute în 2011.

”Înfiinţarea Universităţii din Bucureşti în anul 1864 a reprezentat finalizarea unei aspiraţii către învăţământul românesc de nivel superior, care îşi are rădăcinile încă din secolul al XVII-lea. Astfel, putem spune că în plan simbolic, Universitatea din Bucureşti îşi are rădăcinile pe fundamentul Academiei Domneşti de la ,,Sfântul Sava”. Mai mult decât atât, însă, prin spiritul său vizionar, Universitatea din Bucureşti a reprezentat pentru învăţământul superior din spaţiul românesc un autentic nou început”, conchide InfoUB.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase