Home » Istorie » Ziua Europei, sărbătorită cu mare fast în Bucureşti şi în ţară. FOTO, VIDEO

Ziua Europei, sărbătorită cu mare fast în Bucureşti şi în ţară. FOTO, VIDEO

Publicat: 09.05.2018
Ziua Europei este sărbătorită în mod inedit în câteva oraşe ale ţării, elevii din Galaţi gătind preparate tradiţionale din ţările UE. Elevii din 300 de şcoli din Bistriţa-Năsăud au primit un scenariu identic după care să sărbătorească, iar la Cluj s-a cântat ”Oda bucuriei” în mai multe limbi.

Zeci de elevi de liceu din Galaţi au gătit preparate tradiţionale din ţările componente ale Uniunii Europene în cadrul unui concurs intitulat „Spring Day”.

Galerie foto

vezi galeria
9 foto

Concursul inedit de gătit s-a desfăşurat într-un corp al Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, la el participând 120 de elevi din 12 licee. În spiritul multiculturalităţii, fiecare liceu participant la acest eveniment a tras la sorţi o ţară din Uniunea Europeană pe care a reprezentat-o promovând cultura şi obiceiurile statului respectiv, prin prezentarea reperelor istorice, geografice şi culinare, relatează Mediafax.

”Este un eveniment tradiţional, ajuns la a opta ediţie. Elevii de la liceele din Galaţi sărbătoresc Ziua Europei. Fiecare liceu reprezintă o ţară şi a pregătit ceva specific din zona gastronomiei. De asemenea, sunt prezentate tradiţiilor popoarelor respective”, a declarat decanul Facultăţii de Inginerie din cadrul UDJ Galaţi, Marian Bordei.

În holul universităţii gălăţene au fost gătite feluri de mâncare din Spania, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Cipru, Germania, Slovacia, Danemarca, Italia, Finlanda, Cehia şi Portugalia.

”Noi reprezentăm Cipru şi am pregătit sheftalia. Pâinea este făcută la cuptor cu garnitură de legume, souvlaki-frigărui de pui, salată cipriotă făcută din măsline roşii, brânză, lămâie şi ulei de măsline. Avem şi brânza kalomi, brânză tradiţională din lapte de oaie şi de capră. Am pregătit toate aceste produse pentru concurs”, au spus tinerii care au compus echipa Cipru.

Din meniu nu au lipsit produsele alimentare şi băuturile din nordul continentului.

”Reprezentăm Finlanda şi am pregătit peşte. Mai avem prăjitura cu orez, tradiţională de Crăciun. Este şi o prăjitură cu morcov, dar şi o clătită făcută la cuptor. Iar eu sunt un viking, reprezint Danemarca. După cum ştiţi, vikingii sunt priviţi altfel, mă bucur să arăt lumii şi să povestesc despre influenţa vikingilor. În Danemarca avem ca mâncare tradiţională gogoşi şi berea”, au spus liceenii care au gătit reţete din Finlanda şi Danemarca.

Alţi participanţi s-au inspirat de pe internet şi din meniul reginei Marii Britanii.

”Am pregătit supă cremă de praz, budincă, chec de lămâie, ceai englezesc cu lapte şi plăcinta ciobanului. Sunt sigură că regina ar spune că sunt foarte bune. Ne-am inspirat de pe internet”, a povestit reprezentanta Regatului Unit.

În a doua etapă a concursului, fiecare echipă a prezentat momente artistice în faţa juriului, participanţii optând pentru dansuri tradiţionale, cântece şi scenete în limba ţării respective.

În Bistriţa-Năsăud, elevii din peste 300 de şcoli au marcat Ziua Europei şi Ziua Coşbuc, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la moartea poetului, după un program identic, stabilit de Inspectoratul Şcolar.

Ziua Europei şi Ziua Coşbuc au fost marcate prin momente artistice, evenimetul fiind indentic în toate şcolile din Bistriţa-Năsăud şi desfăşurându-se după un scenariu pus la dispoziţia unităţilor de învăţământ.

“Sărbătorim Ziua de 9 mai într-un mod inedit. Am ales să o marcăm prin comemorarea poetului George Coşbuc, pentru că am plecat de la ideea că valorile europene sunt făcute din suma tuturor valorilor naţionale. Şcolile din judeţ au primit un scenariu de unde au avut posibilitatea să aleagă activităţile care li se potrivesc şi îi reprezintă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, Monica Buboly.

Manifestarea a debutat cu un eveniment festiv organizat în curtea fiecărei şcoli, cu prezentarea poetului şi a operelor lui George Coşbuc, continuând cu lansarea unei broşuri, un moment artistic – recitare/ dramatizare/ piese muzicale – din poezia lui Coşbuc şi prezentarea unui microrecital multilingv – o strofă coşbuciană tradusă în mai multe limbi.

La Cluj, În Piaţa Unirii, imnul Uniunii Europene, ”Odă bucuriei”, a fost interpretat de peste 100 de elevi ai corului şi orchestrei unui liceu în limbile română, engleză şi germană, cu ocazia Zilei Europei, a Independenţei României şi a Victoriei Naţiunilor Unite.

Pe scena amplasată în piaţă au urcat corurile reunite ale Seminarului Teologic Ortodox şi Liceului Teologic Reformat, dar şi grupul de elevi „Olpretul” al Şcolii Generale din comuna Bobâlna, care au susţinut un moment artistic. De asemenea, Muzica Militară a interpretat o suită de cântece, iar în faţa grupului statuar Matei Corvin au fost arborate cele 28 de steaguri ale statelor membre UE.

Corul şi orchestra Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” au interpretat imnul UE, ”Odă bucuriei”, în limbile română, engleză şi germană, manifestarea fiind încheiată de o defilare militară a Detaşamentului Gărzii de Onoare constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii si Informatică „Napoca”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „Vasile Danacu”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Ciceo-Pop” Cluj-Napoca şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj.

La Timişoara, Ziua Europei a fost marcată prin organizarea unui ceremonial militar şi religios în Piaţa Libertăţii, la care au asistat reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Sute de timişoreni au urmărit defilarea gărzii de onoare, după ce au fost intonate imnul Europei, precum şi cel al României, iar primarul Timişoarei, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi prefectul judeţului Timiş au susţinut alocuţiuni.

În centrul Timişoarei pot fi vizitate, miercuri, mai multe pavilioane de prezentare ale consulatelor din oraş.

De asemenea, sunt organizate demonstraţii sportive, o paradă a unor formaţii artistice şi un moment coregrafic. Seara, pe scena amplasată în Piaţa Libertăţii va ave loc un spectacol folcloric, precum şi concerte susţinute de Ricardo Caria, Lora şi Andra.

Ziua Europei, sărbătorită de elevii din Capitală
 
Elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti au marcat, miercuri, Ziua Europei, printr-un spectacol prin care au prezentat istoria şi cultura ţărilor europene. Fiecare clasă a repezentat, prin costume, dansuri şi cântece, fiecare stat din Europa.
 
Anual, elevii Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti organizează, cu ocazia Zilei Europei, un spectacol pregătit minuţios cu două-trei luni înainte.
 
Fiecare clasă, după o tragere la sorţi, reprezintă printr-un mod cât mai inedit o ţară din Europa, arătând tradiţiile şi cultura acesteia în câteva minute. Pe lângă scopul informativ, evenimentul mai oferă tinerilor şi şansa de a petrece timpul util şi distractiv.
 
„Acest spectacol se numără printre proiectele noastre de suflet. Suntem la cea de-a 11 ediţie şi ne bucurăm că elevii sunt tot mai interesaţi. (…) A apărut dintr-o joacă, discutam cu elevii şi la un moment dat şi am zis ce ar fi dacă am reprezenta şi totodată am învăţa despre ţările din Uniunea Europeană într-un mod atractiv”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, Ionela Neagoe.
 
Aceasta a explicat că elevii sunt cei care se implică în organizarea acestui spectacol şi în fiecare an vin cu idei originale.
 
„Copii aşteaptă cu nerăbdare această zi şi chiar se pregătesc cu mult timp înainte. Concursul este organizat de elevi împreună cu dirigintele clasei şi este jurizat de profesori. (…) Este o competiţie strânsă, iar la final se va desemna o clasă câştigătoare, care va organiza proiectul anul viitor”, a precizat Ionela Neagoe.
 
Teodora Chelcea este elevă în clasa a XI-a şi spune că acesta este al treilea an când participă la evenimentul dedicat Zilei Europei. Tânăra susţine că a încercat, împreună cu colegii, să descopere punctele de interes din Norvegia, iar apoi într-un mod non-formal să le prezinte colegilor din liceu.
 
„Am fost foarte entuziasmaţi la început când am aflat că vom reprezenta Norvegia. Am căutat care sunt cele mai importante aspecte din ţară, apoi am început să facem programul pe care îl vom prezenta. Ne-am implicat toţi şi fiecare a avut partea sa de muncă. Vom reprezenta prin mai multe dansuri şi momente artistice diversitatea Norvegiei din punct de vedere mitologic, pentru că în cultura lor au zâne şi vrăjitoare, dar şi alte personalităţi. (…) Mi-aş fi dorit să reprezint Grecia, pentru că sunt atrasă de tradiţia acestei ţări”, a spus pentru MEDIAFAX, Teodora Chelcea, elevă la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”.
 
Tinerii spun că au apelat la numeroase resurse informaţionale, pentru a afla cât mai multe detalii despre ţara pe care o reprezintă.
 
„Când am auzit că vom reprezenta ţara Cipru nu-mi venea nimic în cap, nu ştiam mai nimic despre cultura acestei ţări, dar ne-am informat foarte mult şi chiar ne-am chinuit să descoperit cât mai multe detalii. (…) Cipru este insula în care s-a născut Afrodita şi vom avea un moment despre zeiţă în timp ce este înconjurată de nimfele ei, iar după vom reprezenta un dans tradiţional. (…) Am adus şi din bucatele tradiţionale care există acolo, însă la acest capitol ne-au ajutat mamele şi am reuşit să pregătim prăjiturile specifice din Cipru”, a spus Andra, elevă la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”.
 
Elevii din clasa a XI-a B susţin că lor le-a fost cel mai greu pentru că au avut de reprezentat Regatul Unit. Aceştia spun că a fost o provocare pentru ei să prezinte în doar cinci minute cultura şi istoria ţării.
 
„A fost o pregătire destul de grea, însă chiar dacă am mers la repetiţii din timpul liber nu regret, pentru că a fost şi interesant. Am făcut o scenetă, care sper că a impresionat şi ne va face câştigători. Am îmbinat mai multe elemente ale culturii britanice. De exemplu, eu sunt James Bond, avem şi un grup de dansatori tradiţionali scoţieni, avem nişte gărzi care reprezintă gărzile de la Palatul Buckingham şi diverse alte chestii. (…) Este o ţară cu foarte multe tradiţii şi dacă în anii trecuţi aveam probleme că nu ştiam ce tradiţii sunt în ţara pe care o reprezentam, anul acesta nu ştiam pe care să le includem, pentru că sunt foarte multe”, a spus Luca Stanciu, elev la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase