Home » Istorie » O inscripţie romană conservată perfect a fost găsită într-o aşezare antică a Traciei

O inscripţie romană conservată perfect a fost găsită într-o aşezare antică a Traciei

O inscripţie romană conservată perfect a fost găsită într-o aşezare antică a Traciei
Publicat: 13.07.2018
Placa pe care se găseşte inscripţia intactă a fost găsită în urma unei excavări în oraşul antic Kabyle al Traciei, aflat lângă oraşul modern Kabile din sud-estul Bulgariei. Aceasta reprezintă prima inscripţie romană găsită în Kabyle în ultimii 35 de ani, oraş în care a existat o prezenţă romană însemnată de la cucerirea sa în anul 71 î.e.n. până la invaziile gotice din ce de al patrulea secol.

Placa din marmură cu inscripţia este de 60 de centimetri înălţime şi de 80 de centimetri lungime. Cele şapte rânduri inscripţionate în latină se referă la construcţia băilor publice între anii 166 şi 169 e.n., în timpul domniei Împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 e.n.), scrie The History Blog.

Băile au fost construite de Cohors II Lucensium, o unitate militară stabilită în oraş în acea perioadă. Unitatea era comandată de un prefect pe nume Elius Rufus, iar „provincia tracă era guvernată de Claudius Marcialus”, au precizat arheologii bulgari.

Înainte de descoperire, cercetătorii nu ştiau nimic despre unitatea militară decât că a ajuns în Kabyle în anul 136 e.n. Inscripţia a confirmat nu doar că Lucensium II a construit băile, ci şi că situl excavării era centrul de comandă al unităţii (principia).

Este doar a patra inscripţie găsită în Kabyle care oferă informaţii concrete despre proiectele de construcţie din oraş. Băile, care reprezintă una dintre cele mai ample construcţii publice ale acestei aşezări, nici măcar nu aveau o dată clară de construcţie până la această descoperire.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Hisarya, oraşul antic devenit puternic după cucerirea romană a Traciei. Se află la circa 350 de km de Bucureşti

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Falx Dacica, temuta armă a dacilor care i-a determinat pe romani să îşi dubleze armura. Putea străpunge coiful, ajungând în craniu

Descoperire remarcabilă la 300 de kilometri de România: un schelet întreg cu o săgeată în piept a fost găsit în cel mai vechi oraş din Europa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase