Home » Istorie » Un oraş misterios, vechi de 4.000 de ani, a fost descoperit

Un oraş misterios, vechi de 4.000 de ani, a fost descoperit

Publicat: 06.04.2019
O echipă de arheologi francezi a localizat rămăşiţele unui oraş pierdut, de acum 4.000 de ani, în Kurdistanul Irakian.
Pe parcursul a şase ani de excavare, între 2012 – 2018, arheologii au scos la iveală rămăşiţele unui oraş antic în situl de la Kunara, în apropierea munţilor Zagros. Anterior, specialiştii au fost împiedicaţi să facă săpături în zona din apropierea oraşului modern Sulaymaniyah de regimul lui Saddam Hussein şi de conflictele din regiune, potrivit Fox News.

Descoperirea a fost descrisă în jurnalul Centrului Naţional Francez pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

Localizat la graniţa de vest a Mespotamiei, la porţile primului imperiu din Mesopotamia, cunoscut sub numele de Imperiul Akkadian, care a unit toate oraşele-state din regiune, acest oraş ar fi putut fi un important centru al unei populaţii montane vechi, cunoscute ca Lullubi, afirmă experţii.
 
Arheologii francezi au descoperit în acest sit fundaţii mari din piatră care datează aproximativ din anul 2200 î.Hr., precum şi zeci de tablete din lut cu scriere cuneiformă, care oferă detalii despre agricultura oraşului. De exemplu, prima dintre aceste tablete descoperite dezvăluie comercializarea diferitelor tipuri de făină. De asemenea, s-au mai găsit unelte şi vase făcute din materiale care ar fi putut fi numai cumpărate sau comercializate.
Credit foto: Aline Tenu, Mission archéologique française du Peramagron
 
Scrierea cuneiformă, care a evoluat de la imagini la simboluri în formă de cuie sau ace, a fost folosită de sumerieni începând cu mileniul al IV-lea î.Hr şi până în secolul al II-lea d.Hr. 
 
Potrivit cercetătorilor, sfârşitul oraşului ar fi avut loc în urmă cu circa 4.000 de ani, ca urmare a unui incendiu devastator. Cercetările şi săpăturile în zonă vor continua pentru a scoate la iveală şi mai multe informaţii, precum numele adevărat al oraşului, dar şi alte detalii despre istoria locuitorilor lui.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase