Home » Lumea digitală » Aplicaţiile unor români, care arată dacă un avion are întârziere din cauza vremii, premiate de NASA

Aplicaţiile unor români, care arată dacă un avion are întârziere din cauza vremii, premiate de NASA

Aplicaţiile unor români, care arată dacă un avion are întârziere din cauza vremii, premiate de NASA
Publicat: 26.04.2016
Temele competiţiei trasate de NASA au fost Terra, Aeronautica, Tehnologia, Staţia Spaţială Internaţională, Călătorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit.

Două echipe de programatori au dezvoltat aplicaţii pe telefoane mobile care arată dacă un avion are întârziere din cauza vremii sau care este calitatea aerului din oraşe, acestea câştigând, duminică, hackathon-ul(concurs de programare – n.a.) NASA Space Apps Challenge 2016, desfăşurat la Cluj-Napoca.

Aplicaţiile au fost prezentate, duminică, în premieră, la Cluj-Napoca, în cadrul celui mai mare hackathon la nivel mondial, NASA Space Apps Challenge 2016, susţinut de Agenţia Spaţială Română (ROSA), în competiţie fiind înscrise, în total, 193 de oraşe de pe întreg globul.

Temele competiţiei trasate de NASA au fost Terra, Aeronautica, Tehnologia, Staţia Spaţială Internaţională, Călătorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit.

Cristian Dascălu, organizator al competiţiei, a declarat, la finalul jurizării, că premiul NASA este o călătorie a echipei câştigătoare la nivel global la Cape Canaveral (SUA) la următoarea lansare a unei navete spaţiale. ”Am avut peste 170 de participanţi înscrişi şi 10 echipe care au realizat aplicaţii. Juriul a stabilit două echipe câştigătoare, care au realizat două aplicaţii, acestea urmând să fie trimise direct la NASA unde vor intra în competiţia globală al cărei premiu este o călătorie a echipei câştigătoare la nivel global la Cape Canaveral (SUA) la următoarea lansare a unei navete spaţiale. Prima echipă, Fly Boys, formată din piloţi, a realizat o aplicaţie pentru telefoanele mobile, care poate citi prognoza meteo, şi să interpreteze datele astfel încât un pasager să ştie dacă un avion va avea sau nu întârziere din cauza vremii la aeroportul de destinaţie. Cea de-a doua aplicaţie a echipei Air Fighters tratează calitatea aerului în diverse zone din lume, astfel încât o persoană care ar dori să se mute dintr-un oraş într-un alt oraş să ştie dacă aerul e poluat şi care sunt bolile respiratorii cele mai frecvente”, a spus Dascălu.

Potrivit acestuia, alte cinci aplicaţii au fost selectate şi vor fi postate pe site-ul NASA, pentru a avea vizibilitate.

Marius Petriman, membru al echipei Fly Boys, pilot care a zburat pe aeronave Boeing 737, a declarat că este foarte important pentru pasageri să ştie dacă un avion poate avea întârziere pe aeroportul de destinaţie din cauza vremii.

”Este important pentru pasageri să ştie dacă pot lua un anumit zbor şi am decis să îi ajutăm. Aplicaţia adună date despre aeroporturi privind starea vremii care pot fi corelate astfel încât să indice dacă un avion ar putea avea întârziere sau se permite aterizarea. Un pasager poate afla aceste informaţii din aplicaţia Fly Delay de pe telefonul mobil, care va fi gratuită”, a spus acesta.

Aplicaţia ar putea disponibilă pe telefoane în circa şase luni.

Tiberiu Petre, membru al echipei Air Fighters, a declarat la rândul său că există multe date legate de poluare şi de problemele de sănătate de ordin respirator, dar nu există studii privind legătura dintre ele. ”Prin aplicaţia Air Check, noi intenţionăm să aprofundăm cunoştinţele şi să oferim o vizualizare mai uşoară unor persoane care ar dori să se mute dintr-un oraş într-altul. Aplicaţia este deja disponibilă”, a precizat Petre.

Premiile NASA la nivel global ale competiţiei se vor anunţa într-o lună.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase