Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Vikingii purtau coifuri cu coarne?

Vikingii purtau coifuri cu coarne?

Vikingii purtau coifuri cu coarne?
Publicat: 14.01.2015
Celebrii războinici din nordul Scandinaviei au rămas în memmoria majorităţi oamenilor prin câteva caracteristici definitorii precum lungile corăbii întinecate şi ornate cu scuturi, raidurile de jafuri violente, petrecerile fără oprelişti, ferocitatea arătată în luptă şi coifurile ornate cu coarne. Dar oare vikingii au purtat în realitate coifurile care le sunt asociate la ora actuală?
Ei bine, susrprinzător sau nu, teribilii războnicici scandinavi îşi protejau capetele cu coifuri atunci când intrau în lupte, dar acestea nu erau deloc prevăzute cu coarne. În toate desenele şi gravurile vikinge care provin din secolele 8-11 (perioadă în care civilizaţia vikingilor a fost la apogeu în Europa), războinicii erau reprezentaţi fie cu capetele descoperite fie cu coifuri simple, tipice acelei perioade istorice şi alcătuite cel mai probabil din bronz, piele şi fier.
 
În ciuda tuturor investigaţiilor şi săpăturilor arheologice, niciun istoric nu a descoperit vreodată vreun coif viking cu coarne. De fapt, din punct de vedere strict istoric, până în prezent a fost descoperit un singur coif despre care se ştie sigur că a fost creat şi purtat de vikingi. Este vorba de coiful descoperit în anul 1943 la Gjermundbu, în Norvegia. Artefactul care provinde din secolul 10 după Hristos, are o formă conic-circulară, cu întărituri de protecţie în jurul ochilor şi de-a lungul nasului, şi evident, nu prezintă nicio urmă de coarne metalice sau provenite de la vreun animal. 
 
Asocierea vikingilor cu coifuri încornorate datează din jurul anului 1800, când unii artişti scandinavi precum suedezul Gustav Malsmtrom au început să picteze personaje vikinge cu coifuri ornate cu coarne pentru a adăuga un plus de ferocitate imaginii acestor războinici de demult. Obiceiul a  continuat, fiind preluat de compozitoruil Richard Wagner, căci la montarea pe scenă a operei sale, Inelul Nibelungilor, în anul 1870, Carl Emil Doepler, creatorul costumelor purtate de actori, a creat la rândul său coifuri cu coarne, şi astfel s-a perpetuat acest fals istoric.
 
Cu toate acestea, puţini oameni ştiu că în trecut au fost unele categorii de războinici care au purtat într-adevăr coifuri cu coarne, coifuri care aveau un scop pronunţat psihologic: anume acela de a înspăimînta luptătorii inamici. Astfel luptătorii celţi, samuraii din Japonia şi chiar războincii persani purtau în luptă astfel de coifuri cu coarne, nu însă şi vikingii.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase