Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este camilafca?

Ce este camilafca?

Ce este camilafca?
Publicat: 02.02.2015
Cu siguranţă că oamenii interesaţi să afle cât mai multe despre veştmintele preoţilor şi călugărilor din Biserica Ortodoxă au dat astfel pentru un obiect vestimentar cu un nume ciudat –Camilafcă. Însă la o privire mai atentă, descoperim rostul şi importanţa acestui obiect despre care puţini oameni au auzit.
Purtarea costumului preoţesc sau călugăresc, este o obligaţie canonică stabilită de Sfinţii Părinţi, a căror Tradiţie este urmată cu sfinţenie în toate bisericile creştin-ortodoxe, deci şi în biserica noastră naţională, Biserica Ortodoxă Română. Prin urmare, la ortodocşi, spre deosebire de catolici şi protestanţi, costumul preoţesc apare întotdeauna sub forma unei robe lungi până la pământ. Tot la ortodocşi, costumul preoţesc este acelaşi şi obligatoriu pentru toate ierarhiile clerului: episcopi, stareţi, preoţi şi diaconi, la fel ca pentru cei din lumea monahală. 
 
La călugări, arhierei, episcopi sau chiar monahii (călugăriţe) peste potcap sau culion (adică acoperământul pentru cap, care are o formă cilindrică şi de culoare neagră) se pune un voal negru care atârnă pe spate, denumit camilafcă.
Camilafca este folosită în special la slujbele bisericeşti, iar călugării şi călugăriţele trebuie să stea tot timpul în public cu capul acoperit de potcap sau culion, iar la anuminte momente, ei trebuie să-şi scoată doar acea pânză-voal care se pune peste potcap, adică camilafca.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase