Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum cresc copacii?

Cum cresc copacii?

Cum cresc copacii?
Publicat: 21.02.2015
Un copac are 3 părţi principale. Rădăcinile se ancorează în pământ şi absorb apa şi mineralele din sol. Trunchiul şi crengile trasportă seva şi ridică frunzele la lumina soarelui. Frunzele sunt fabricile de hrană ale copacilor.

Un copac creşte în întălţime şi grosime, lungindu-şi lăstarii şi vârfurile crengilor. La capătul crengilor, mugurii marginali adaugă, încontinuu, noi celule. Între timp, crengile, lăstarii şi trunchiul se dezvoltă.

Cei mai mulţi copaci au o secţiune numită cambiu, un strat de celule care cresc în diametru.

Apa şi alte materiale dizolvate călătoresc în sus de la rădăcini înspre frunze, prin straturile de lemn din cambiu. Această parte a trunchiului se numeşte alburn. Un alt şanţ trimite înapoi hrana plantei de la frunze către profunzimea trunchiului.
Pe măsură ce copacul creşte, alburnul vechi se înăspreşte şi pierde legătura cu frunzele. Apoi, doar depune apă şi, la final, devine lemn de duramen tare.

În fiecare an, stratul de cambiu dintre alburn şi coaja interioară adaugă lemnului vechi un strat nou de celule. Fiecare strat formează un inel şi, numărând inelele, putem să aflăm vârsta unui copac.


În timp ce cambiul ajută ca trunchiul şi frunzele copacului să crească, frunzele produc o hrană care construieşte straturile copacului.

Folosind energie de la soare, materia colorată a copacului din frunze (clorofila) scoate dioxidul de carbon din aer, îl combină cu apa şi mineralele dizolvate şi formează zaharuri.
 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase