Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Au şi bărbaţii cicluri hormonale?

Au şi bărbaţii cicluri hormonale?

Au şi bărbaţii cicluri hormonale?
Publicat: 17.11.2016
Bărbaţii trec prin cicluri hormonale, nivelul testosteronului fiind mai ridicat dimineaţa, probabil fiind stabilit de ritmul circadian.
Nivelul testosteronului scade în timpul zilei. Acum cercetătorii doresc să demonstreze prezenţa schimbărilor homonale, precum cele ale femeilor, în decursul unei luni.
 
Cercetătorii consideră că nivelul hormonilor bărbaţilor fluctuează în funcţie de sezon. În cadrul unui studiu din 2003 a fost descoperit faptul că nivelul testosteronului bărbaţilor dintr-un oraş din Norvegia scade în timpul verii şi creşte la sfârşitul toamnei. Un alt studiu realizat pe bărbaţii danezi a furnizat rezultate asemănătoare. Dacă aceste ritmuri sunt reale, principalul factor care ar influenţa nivelul testosteronului ar putea fi soarele, mai exact lumina solară, exerciţiile fizice din timpul verii, precum şi creşterea în greutate acumulată pe timpul iernii.
 
Însă, studiile realizate în însoritul San Diego şi frigurosul Boston (SUA) au infirmat rezultatele scandinave. În 2012, în cadrul unei analize realizate de urologi din cadrul Baylor College of Medicine din Houston, s-a concluzionat că ,,dovezile există pentru a putea susţine conceptul” ciclurilor anotimpurilor, însă mai sunt necesare cercetări ulterioare.
 
Endocrinologul Peter Celec, din cadrul Universităţii Comenius din Slovacia, crede că bărbaţii au un ciclu hormonal lunar, precum femeile. În 2002 a publicat un studiu în care a prezentat că atât femeile, cât şi bărbaţii experimentează schimbarea nivelului de testosteron. Nivelul de testosteron din saliva bărbaţilor a crescut drastic în a 18 a zi a ciclului de 30 de zile. 
 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase