Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce simţim senzaţia de ,,fluturi în stomac”?

De ce simţim senzaţia de ,,fluturi în stomac”?

De ce simţim senzaţia de ,,fluturi în stomac”?
Publicat: 26.02.2017
Fie că a apărut înaintea unui discurs public, a unei prezentări sau în timpul primelor declaraţii de iubire, senzaţia de fluturi în stomac este un mecanism normal al organismului.

Corpul uman este capabil să aibă grijă de sine, acesta îşi reglează singur pulsul, tensiunea arterială şi distribuirea nutrienţilor fără ca omul să fie nevoit să intervină conştient în procesul realizat de către sistemul nervos autonom (SNA), notează IFL Science. 

SNA-ul se împarte în două ramuri, cel simpatic şi cel parasimpatic. Ambele ramuri ale SNA-ului sunt active constant şi acţionează în opoziţie unul faţă de celălalt. 

Sistemul simpatic este responsabil pentru creşterea ritmului cardiac, în timp ce sistemul parasimpatic scade ritmul cardiac. Sistemul parasimpatic provoacă senzaţia de somnolenţă după o masă copioasă deoarce redirecţionează o mare parte din fluxul sanguin al inimii către stomac. 

Unul dintre principalele roluri realizate de SNA este de preparare a organismului pentru evenimentele ce vor avea loc. Siatemul ajută corpul să redirecţioneze sângele în anumite părţi ale corpului pentru îndeplinirea evenimentului. De exemplu, dacă în apropiere vezi un tigru sau un pericol, sistemul SNA va redirecţiona o parte din sânge către musculatură pentru ca aceştia să funcţioneze la un nivel optim. 

Aşadar, sistemul simpatic domină sistemul parasimpatic în astfel de momente. Această acţiune provoacă şi eliberarea adrenalinei, ambele crescând ritmul cardiac, scade fluxul sanguin din zona intestinală şi provocă eliberarea unei cantităţi mari de glucoză din ficat. 

În timp ce adrenalina contractă pereţii intestinali şi încetinesc digestia, provoacă relaxarea unui muşchi intestinal numit ,,sfincter anal extern,” de aceea unii oameni simt nevoia să meargă la baie atunci când au emoţii. Reducerea fluxului sanguin din zona intestinală provoacă şi senzaţia cunoscută cu denumirea de ,,fluturi în stomac”

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase