Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum a apărut steagul curcubeu, simbol al comunităţii LGBT?

Cum a apărut steagul curcubeu, simbol al comunităţii LGBT?

Cum a apărut steagul curcubeu, simbol al comunităţii LGBT?
Publicat: 10.06.2017
Steagurile ce conţin culorile curcubeului sunt prezente în diverse locuri, inclusiv la intrarea în baruri, sau imprimate pe haine. Acesta este un simbol al proclamaţiei că dragostea este universală. În timp, steagul a devenit simbol al comunităţii LGBT.

Steagul ce conţine culorile curcubeului a fost creat în 1978 de către artistul şi designer-ul Gilbert Baker, informează History

Acestuia i s-a cerut să realizeze steagul de către o altă persoană gay, politicianul Harvey Milk, pentru parada anuală din San Francisco. Baker afirma în 2015 că a fost inspirat de evenimentul care marca bicentenarul amecan din 1976. Artistul, fost veteran al Războiului din Vietnam, interpret de travestiţi era obişnuit să-şi realizeze singur costumaţiile, astfel a reuşit să realizeze unul dintre cele mai cunoscute simboluri din prezent. În acele vremuri, cel mai cunoscut simbol de la paradele gay era un triunghi roz, simbol utilizat şi de nazisti pentru a identifica homosexualii. Utilizarea unui astfel de  simbol cu o simbolistică atât de întunecată nu a fost o opţine pentru Baker. În cele din urmă, artistul s-a decis să utilizeze un curcubeu.

Culorile diferite ce compun steagul reprezintă unitatea, conform artistului, deoarece membrii LGBT fac parte din diferite rase, vârste şi genuri, curcubeul fiind atât un fenomen natural, cât şi frumos. În steagul original apăreau doar 8 culori, fiecare cu o însemnătate diferită. În partea superioară se afla roz aprins, care reprezenta sexul, roşu reprezenta viaţa, portocaliu vindecarea, galben semnifica soarele, verdele natura, turcoazul reprezenta arta, indigo însemna armonie şi în cele din urmă violetul de la bază însemna spirit. 

Cu ajutorul a 30 de voluntari ce lucrau în cadrul Centrului Comunităţii Gay din San Francisco, Baker a reuşit să construiască prima variantă a binecunoscutului simbol. A fost prezentat prima dată în cadrul paradei pentru libertatea persoanelor gay pe 25 iunie 1978. 

După ce design-ul a fost prezentat, participanţii de la paradă au ridicat în aer cu mândrie noul simbol, în semn de solidaritate. Atunci când Baker a dus steagul către Paramount Flag Company, compania a decis vânzarea steagului fără culorile turcoaz şi roz aprins, din motive practice fiind înlocuite cu albastru. 

Baker a murit pe 31 martie 2017 la vârsta de 65 de ani, la doi ani de la legalizarea căsătoriilor dintre aceleaşi sexe din Statele Unite ale Americii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase