Home » Natură » Schimbările climatice vor duce la modificarea culorii oceanelor

Schimbările climatice vor duce la modificarea culorii oceanelor

Schimbările climatice vor duce la modificarea culorii oceanelor
Publicat: 11.02.2019
În viitor, oceanul s-ar putea să nu mai aibă aceeaşi culoare. Desigur, diferenţa nu va fi radical vizibilă, dar se va observa prin intermediul senzorilor optici. Conform noului studiu, acesta este un alt semnal de alarmă al modului în care încălzirea globală modifică ecosistemul.

În esenţă, schimbările climatice vor face ca albastrul oceanelor să fie mai bleu, iar verdele mai intens. Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma realizării unui model climatic global ce simulează dezvoltarea unei mici creaturi care trăieşte în oceane, scrie CNN.

Oceanele par albastre sau verzui datorită unei combinaţii a modului în care lumina solară interacţionează cu apa şi cu organismele din ea. Moleculele din apă absorb tot în afară de albastru, din întregul spectru al luminii solare. De asemenea, apa pare mai verzuie atunci când conţine o cantitate mare de fitoplancton, organisme microscopice ce utilizează clorofila pentru a capta albastrul din spectrul luminii solare. Dezvoltarea creaturilor depinde de cantitatea de lumină solară, dioxid de carbon şi nutrienţi din jur. Schimbările climatice alterează curenţii oceanici, ceea ce scade cantitatea de nutrienţi ai fitoplanctonului din unele zone.

Din 1990, sateliţii realizează măsurători regulate ale cantităţii de clorofilă din oceane. Aceste niveluri se modifică din cauza fenomenelor meteorologice sau a schimbărilor climatice. Specialiştii au observat recent că, în viitor, se va produce o schimbare semnificativă a culorii oceanelor.

Studiul arată că albastrul oceanelor se va intensifica, mai ales în zonele subtropicale, unde fitoplanctonul va scădea. Pe de altă parte, în zonele bogate în nutrienţi, precum cele din Oceanul Sudic sau nordul Atlanticului, populaţia de fitoplancton va creşte, astfel apele vor deveni mai verzui.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Obiectul existent în majoritatea caselor din România a fost descoperit în cel mai adânc punct din ocean

O nouă ”groapă de gunoi”, cu o suprafaţă de 1,5 ori mai mare ca a statului Texas, a fost descoperită în Oceanul Pacific

Valurile devin tot mai mari şi mai puternice din cauza schimbărilor climatice

De ce nu sunt peştii electrocutaţi în timpul descărcărilor electrice?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase