Home » Natură » Un nou studiu seismic arată că o cantitate mare de apă este trasă spre interiorul Pământului prin Groapa Marianelor

Un nou studiu seismic arată că o cantitate mare de apă este trasă spre interiorul Pământului prin Groapa Marianelor

Un nou studiu seismic arată că o cantitate mare de apă este trasă spre interiorul Pământului prin Groapa Marianelor
Publicat: 16.11.2018
Coliziunile dintre plăcile tectonice de sub ocean trag de trei ori mai multă apă în adâncimile Terrei decât se estima anterior, conform primului studiu seismic de acest fel din Groapa Marianelor.

Observaţiile de la cea mai mare groapă din lume au implicaţii importante pentru ciclul global de apă, conform cercetătorilor de la Washington University din St. Louis care au efectuat acest studiu.

„Oamenii ştiau că zonele de subducţie pot trage apa, dar nu ştiau în ce cantitate”, a precizat Chen Cai. Studiul a fost publicat pe 15 noiembrie în jurnalul Nature.

„Acest studiu arată că zonele de subducţie mişcă mai multă apă spre interiorul Pământului decât se credea anterior”, a precizat Candace Major, finanţatorul studiului. „Rezultatele subliniază rolul important al acestor zone în ciclul apei terestre”, a adăugat acesta.

Savanţii au folosit 19 seismografe pe fundul oceanului de-a lungul structurii şi 7 seismografe de pe insulele adiacente. Groapa Marianelor este locul în care placa Oceanului Pacific de vest se deplasează spre est, intrând în contact cu o altă crustă oceanică, ambele scufundându-se în mantaua Terrei.

Noile observaţii ilustrează o imagine mai nuanţată a subducţiei plăcii pacifice, elaborând o imagine tridimensională a structurii sale, putându-se observa vitezele relative ale tipurilor de rocă ce au capacităţi diferite pentru a ţine apa, potrivit Phys.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce trăieşte în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ?

Ce au descoperit cercetătorii pe fundul Gropii Marianelor

Misterul sunetelor înregistrate în Groapa Marianelor a fost elucidat

A fost detectată o erupţie vulcanică subacvatică produsă la o adâncime record

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase