Home » Natură » 10 specii de animale carora le putem spune adio…

10 specii de animale carora le putem spune adio…

Publicat: 14.10.2008
Planeta moare incetul cu incetul sufocata de poluare, defrisari, distrugere, razboaie, presiune antropica…Specii superbe de animale se sting sub ochii nostri. Natura le-a creat in milioane de ani de evolutie, oamenii le distrug in cativa ani. Se ridica o singura intrebare. Dupa disparitia animalelor, urmam noi, oamenii ?

5. Dihorul cu labe negre (Mustela nigripes)

Cu toate ca este singura specie de dihor care traieste in America de Nord, dihorul cu labe negre detine si tristul record de a fi cea mai rara specie de mustelida. Acesta era un locuitor al intinselor campii de odinioara si traia in compania cainilor de preerie, niste rozatoare asemanatoare marmotelor, care de fapt constituiau prada lor favorita. Dezvoltarea asezarilor umane, urmata de transformarea preeriilor in campuri destinate culturilor de grau si porumb, alaturi de extinderea pasunatului, au facut ca intr-un final, dihorii actuali sa traiasca pe o suprafata care se intinde pe doar 2% din habitatul lor original. Cum nu era de ajuns, fermierii americani s-au lansat la jumatatea secolului trecut intr-o adevarata campanie de exterminare a dihorilor. Au folosit in acest sens orice mijloace de la capcane si otrava la inundarea galeriilor si folosirea cainilor de tip terrier. In prezent, un grup de zoologi entuziasti a lansat un program de salvare a speciei si spera ca la nivelul anului 2010, numarul dihorilor cu labe negre sa creasca la circa 1 500 exemplare.

4. Tigrul Siberian (Panthera tigris altaica)

Cunoscuta si sub numele de tigru de Amur sau tigru manciurian, acesta subspecie de tigru reprezinta ce mai mare felina din prezent. Arealul sau original cuprindea padurile intinse din nord-estul Chinei, peninsula coreeana, estul Siberiei si Mongolia. Astazi nu mai este intalnit decat intr-o mica rezervatie din China si in zona dintre raul Ussuri si fluviul Amur. Marele tigru din codrii inghetati ai Siberiei este in prezent periclitat de taierea accelerata a padurilor si de braconaj. Chinezii platesc sute de mii de dolari pentru un cadavru de tigru de la care folosesc orice parte a corpului pentru retetele medicinei traditionale chineze. Cercetatorii rusi, in colaborare cu cei americani, au declarat ca la nivelul anului 2007 traiau in estul Siberiei intre 480 si 520 de exemplare. Tigrul Siberian este animalul favorit al lui Vladimir Putin, premierul rus declarand de cateva ori ca se va implica personal in salvarea acestei specii de la disparitie.

3. Lupul rosu (Canis lupus rufus)

Cea mai mica subspecie a lupului cenusiu obisnuit, lupul rosu, a reusit sa supravietuiasca glaciatiunilor din Pleistocen, pentru a-si vedea existenta pusa in pericol de catre oamenii zilelor noastre. Raspandit odinioara in toate zonele semi-aride din sud-estul Statelor Unite si nordul Mexicului, lupul rosu a avut serios de suferit din cauza vanatorii irationale, a distrugerii habitatelor si a lipsei partenerilor din aceeasi specie, fapt ce a facut ca multi dintre acestia sa se imperecheze cu coioti. Lupul rosu este un carnivor mai mic decat lupul cenusiu, dar mai mare decat coiotul. In salbaticie mai traiesc doar 100 de lupi rosii, undeva intr-o rezervatie din nord-estul statului Carolina, in timp ce un numar de aproximativ 150 de exemplare este detinut de gradinile zoologice americane.

2. Balena gri vestica (Esrichtiius robustus)

Cu toate ca International Whaling Comision este autoritatea suprema care a decis interzicerea vanatorii acestei specii de balena inca din anul 1947, situatia balenei gri este, in continuare, foarte grava. Populatiile balenei gri vestice nu s-au refacut nici in prezent, ca urmare a vanatorii salbatice, practicate fara nici o restrictie in secolele 19 si 20 de catre Franta, Anglia, Rusia, Statele Unite, Norvegia si Japonia. Dintre cele 100 de balene care au reusit sa supravietuiasca deceniilor de masacre irationale, doar 23 de exemplare sunt femele reproducatoare. Singurul loc cunoscut de hranire este situat de-a lungul coastelor insulei Sakhalin si a fost anexat recent de catre companiile petroliere. Zona pelagica respectiva este afectata de activitatile de prospectare a zacamintelor de petrol, traficul navelor, avioanelor si elicopterelor precum si de dispozitivele care foreaza in cautarea petrolului. In conditiile actuale, cetaceele de peste 3 tone greutate nu mai au conditii proprii de hrana, imperechere si crestere a puilor.

1. Rinocerul de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis)

Cea mai mica specie de rinocer din lume, timidul si retrasul rinocer din junglele Sumatrei, traia odinioara prin toate padurile tropicale, mlastinile si stufarisurile din India, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam, Malaezia. In prezent, mai traiesc doar 6 populatii mici, risipite in cateva rezervatii din Malaezia, insulele Sumatra si Borneo. Specialistii considera ca in aceste nuclee izolate mai supravietuiesc maxim 300 de exemplare. Principala cauza a deprecierii numarului lor este vanatoarea in scopul recoltarii cornului, considerat si astazi de populatiile asiatice drept cel mai puternic afrodisiac cunoscut. Un kilogram de corn de rinocer de Sumatra costa nu mai putinde 30 000$ pe piata neagra locala. Pe langa acest aspect, trebuie luata in considerare taierea accelerata a padurilor. Cum nu era de ajuns, acesta specie de rinocer nu se poate inmulti in gradini zoologice, animalele fiind de regula foarte stresate de captivitate.

Citeste alte articole despre animale:

Top 10 – Cele mai ucigatoare animale

Hipopotamul – un ucigas de categorie grea

Neamul Soimarestilor

10. Condorul Californian (Gymnogyps californianus)

Aceasta specie de condor nu se mai intalneste in libertate decat in zona Marelui Canion si in muntii de pe coasta de vest a statului California. Condorul Californian este o pasare care se hraneste exclusiv cu cadavre, nefiind capabila sa prinda si sa ucida prada vie. Este o specie longeviva, cu durata medie de viata de 50 de ani. Din cauza braconajului, otravirii cu plumb si distrugerii habitatului a devenit una dintre cele mai rare specii de pasari din lume. O alta cauza a deprecierii numarului de condori californieni a fost lipsa de cadavre de balene esuate, sursa principala de hrana pentru aceste pasari considerate de oamenii de stiinta niste reprezentanti tipici ai megafaunei. Condorii Californiei faceau parte din folclorul multor triburi de amerindieni din America de Nord. Specia a fost aproape de extinctia totala in preajma anului 1980 si a fost salvata de la disparitie in urma unor eforturi conjugate ale ornitologilor americani. In prezent, dintr-un total de 332 de condori care mai supravietuiesc, 152 de pasari traiesc in libertate.

9. Urangutanul de Sumatra (Pongo abelii)

Cel mai mic urangutan dintre cele doua specii care supravietuiesc astazi, urangutanul din insula indoneziana Sumatra este in pericol de disparitie din cauza braconajului si distrugerii habitatului sau de catre om. Spre deosebire de ruda sa foarte apropiata, urangutanul din Borneo, cel din Sumatra are blana colorata in tonuri mai deschise. Datorita prezentei in Sumatra a tigrilor, acesta specie petrece mai mult timp in adapostul oferit de copaci decat ruda sa din Borneo. Cu toate ca urangutanii traiesc in medie 45 de ani in salbaticie, rata inmultirii lor este cea mai scazuta dintre toate speciile de maimute primate. Astfel, de-a lungul vietii sale, o femela da nastere la doar trei pui. Pe langa efectele nocive ale braconajului si taierilor de padure ecuatoriala, acest spor negativ de natalitate afecteaza considerabil populatiile ramase de urangutani. Se estimeaza ca la nivelul anului 2002 in insula Sumatra mai traiau doar 3500 exemplare.

8. Rechinul de Gange (Glyphis gangeticus)

 

Acesta specie rara de rechin este una dintre putinile adaptate sa traiasca in mediu de apa dulce. Rechinul de Gange, dupa cum ne spune si denumirea sa, traieste exclusiv in apele fluviului Gange din India unde are reputatia unui adevarat mancator de oameni. Cercetatorii indieni care i-au studiat obiceiurile si modul de viata au descoperit ca este un animal inofesiv, find confundat deseori cu ruda sa, rechinul-taur, care este un adevarat pericol pentru cei care se scalda in apele Gangelui. Este o specie periclitata datorita pescuirii sale in vederea extragerii uleiului din ficat de rechin si din cauza poluarii excesive a apelor Gangelui.

 

7. Gorila de munte (Gorila beringei beringei)

 

Cu toate ca gorila de munte a fost descoperita abia in anul 1902, populatiile acestei specii de primate au fost decimate de vanatoare, distrugerea habitatului si traficul ilegal de pui de gorila. Este cea mai mare specie de maimuta din lume, un mascul doborat in anul 1966 in Camerun cantarea 266 kg. In ciuda acestor dimensiuni impresionante si a infatisarii terifiante, gorila de munte este de fapt cea mai pasnica maimuta, fiind mult mai putin agresiva decat rudele sale, cimpanzeii. Este un vegetarian linistit, peste 90% din dieta sa zilnica fiind alcatuita din fructe, frunze, lastari de bambus si insecte. In prezent mai supravietuiesc doar in Uganda, Rwanda si Republica Democrata Congo. Razboaiele interetnice din Rwanda si Congo au dus la vanatoarea pe capete a gorilelor din rezervatii de catre soldatii din ambele tabere aflate in conflict. Astazi mai supravietuiesc doar 720 de gorile de munte.

 

6.Crocodilul filipinez (Crocodylus mindorensis)

 

Traieste doar in insulele din arhipelagul filipinez si este o specie de crocodil adaptata traiului in apele dulci ale raurilor si lacurilor din aceasta parte a lumii. Cu toate ca se afla sub protectia legilor din Filipine, crocodilii continua sa sufere din cauza activitatilor umane, precum distrugerea habitatului si pescuitul cu dinamita. Un studiu efectuat la nivelul anului 1992 estima ca la acea data mai supravietuiau circa 1000 de exemplare, pentru ca o evaluare din anul 1995 sa mai descopere doar 100 de crocodili. In anul 2007, autoritatile filipineze au creat o societate de protectie si conservare a acestei specii. Cu toate acestea, in prezent mai traiesc in captivitate doar 83 de exemplare.

Citeste continuarea in pagina 2

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase