Home » Știință » Cum afectează durata vieţii expunerea la soare

Cum afectează durata vieţii expunerea la soare

Cum afectează durata vieţii expunerea la soare
Publicat: 04.04.2016
Expunerea la soare ar putea creşte speranţa de viaţă, în ciuda riscului de dezvoltare a cancerului de piele, după cum arată ultimele cercetări ale oamenilor de ştiinţă.

Cercetătorii susţin că femeile care fac plajă trăiesc mai mult decât cele care nu se expun la lumina solară. Un studiu al Spitalului Universitar Karolinska în colaborare cu Univeristatea Lund din Suedia arată că speranţa de viaţă în cazul femeilor care nu stau deloc la soare scade cu 0,6 până la 2,1 ani. 

În cadrul studiului au fost analizate timp de 20 de ani 29.518 femei. Analizele datelor arată că expunerea la soare poate contribui la scăderea riscului de instalare a bolilor cardiovasculare şi a altor boli care nu au legătură cu cancerul. Motivul acestor consecinţe nu este cunoscut momentan. 

„Am descoperit că fumătorii care acceptau expunerea la soare prezentau riscuri de boală asemănătoare cu nefumătorii care nu stăteau în lumina soarelui, acest lucru arătând că evitarea expunerii la soare este un factor de risc de acelaşi calibru ca şi fumatul”, a explicat Pelle Lindqvist, profesorul care a coordonat studiul. 

Această cercetare nu contrazice studiile anterioare care dovedesc că expunerea la soare fără măsuri de protecţie duce la apariţia cancerului de piele. Astfel, specialiştii recomandă folosirea unor creme cu cel puţin 15 factor de protecţie, cu 30 de minute înainte de „întâlnirea” cu razele soarelui. De asemenea, este de preferat să evităm să facem plajă între orele 11:00 şi 15:00. 

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase