Home » Știință » S-a descoperit modul în care fibrele nervoase se pot regenera

S-a descoperit modul în care fibrele nervoase se pot regenera

S-a descoperit modul în care fibrele nervoase se pot regenera
Publicat: 18.10.2016
Oamenii de ştiinţă au reuşit să îşi dea seama cum fibrele nervoase se pot regenera, având drept exemplu pe cel al şoarecilor. Astfel, au identificat o genă care inhibă reluarea creşterii fibrelor în momentul în care conexiunile nervoase sunt afectate.

Această genă, numită Cacna2d2, funcţionează ca o „pauză moleculară”, dar acum, când există posibilitatea de a înlătura această pauză, a apărut speranţa de a se dezvolta tratamente pentru probleme precum paralizia sau afecţiuni ale coloanei vertebrale.

O echipă de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative a iniţiat un studiu care a pornit de la o ipoteză care susţine că există o pauză moleculară naturală, stopând creşterea neuronilor atunci când devenim adulţi şi organismul nostru este format şi definitivat complet.

Folosind o abordare a unor date informatice, sub numele de bioinformatică (computerul analizează şi interpretează informaţii biologice), echipa a reuşit să descopere această genă. Aceasta funcţionează ca un model pentru o proteină care reglementează aportul de particule de calciu din celule, iar cantitatea de calciu influenţează apariţia neurotransmiţătorilor, care sunt asemenea unor mesaje ce călătoresc peste sinapsă. Această metodă este şi cea care inhibă creşterea şi dezvoltarea neuronilor.

Pentru a testa eficienţa acestei gene în procesul de creare a unei pauze moleculare, cercetătorii i-au administrat unui şoarece cu afecţiuni ale coloanei vertebrale un drog numit Pregabalin (PGB) şi au observat că nervii au început să se dezvolte singuri. Referitor la efectul acestuia, unul dintre cercetători afirmă: „Acesta poate avea un efect regenerator dacă este administrat pacienţilor în timp util iar, pe termen lung, poate sta la baza dezvoltării unui nou tratament.”

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

A fost creat neuronul artificial. Este doar o chestiune de timp până când va putea fi implantat pentru a vindeca boli neurologice – VIDEO

Premiera care ne duce mai aproape de „medicina personalizată”. Cercetătorii au creat neuroni din celule sanguine

Oamenii de ştiinţă au reuşit să fabrice neuroni pornind de la celule ale pielii

A fost descoperit mecanismul-cheie din spatele regenerarii fizice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase