Home » Știință » Teoria evoluţiei şi Big Bang-ul sunt reale, conform declaraţiilor Papei Francisc. ”Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă magică”

Teoria evoluţiei şi Big Bang-ul sunt reale, conform declaraţiilor Papei Francisc. ”Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă magică”

Publicat: 15.06.2017
Papa Francisc a recunoscut că teoria evoluţiei şi Big Bang-ul sunt reale şi că Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică”.

Adresându-se Academiei Pontificale de Ştiinţe, papa Francisc a făcut o serie de declaraţii care pun punct „pseudo-teoriilor” creaţionismului şi creaţiei inteligente, care ar fi fost încurajate de predecesorul său, Benedict XVI, scrie Mediafax.

Francisc a explicat că teoriile ştiinţifice nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator – argumentând că sunt chiar necesare: “Când citim despre Creaţie Geneză, riscăm să ne închipuim că Dumnezeu a fost un magician cu o baghetă magică care putea face totul. Nu este aşa”, a spus Papa.

“Big Band-ul, despre care astăzim credem că stă la baza originii lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci mai degrabă o impune. Evoluţia în natură nu este în răspăr cu noţiunea creaşiei, pentru că evoluţia necesită crearea fiinţelor care evoluează.”

Biserica catolică şi-a contruit demult reputaţia de a fi anti-ştiinţă – în istorie rpmânând celebrul episodul în care Galileo Galilei s-a confruntat cu inchiziţia şi a fost forţat să îşi retracteze teoria „eretică” că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

Comentariile papei Francisc continuă drumul deschis de Papa Pius al XII-lea, care a venit cu o anumită deschidere către ideea evoluţiei şia îmbrăţişat ideea Big Bang-ului. În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a sugerat la rândul său că evoluţia este „mai mult de o ipoteză” şi „un fapt dovedit”.

Papa Benedict al XVI-lea şi consilierii săi au susţinut ideea că ideea creaţiei inteligente stă la baza evoluţiei – ideea că selecţia naturală în sine este insuficientă să explice complexitatea lumii.

Giulio Giorello, profesor şi preşedintele Institutului Naţional de Astrofizică din Italia, a spus pentru agenţia de presă italiană Adnkronos că: ”Declaraţia Papei este semnificativă. Suntem descendenţii direcţi ai Big Bang-ului care a creat universul. Evoluţia provine din creaţie.”

Giulio Giorello, profesor de filosofie a ştiinţei la Universitata degli Studi din Milano, a spus că crede că Francisc încearcă să „nu mai amplifice emoţia unor posibile dispute” cu şiinţa.

Cu toate acestea, Papa Francisc l-a lăudat pe Benedict XVI, dezvelind un bust din bronz al fostului suveran pontif, la sediul Academia Pontificale de Ştiinţe din Grădinile Vaticanului.

“Ştiinţa, cunoaşterea, înţelepciunea şi rugăciunea i-au îmbogăţit inima şi spiritul său. Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat Bisericii şi lumii prin existenţa şi pontificatul Papei Benedict”, a mai declarat Papa Francisc.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Patru ani de la instaurarea lui Papa Francisc. Citatele Pontifului care au uimit lumea. ”Mai bine ateu decât catolic ipocrit”. Marea problemă a Bisericii Catolice tergiversată de Papa Francisc

Mesajul cutremurător al Papei Francisc: „Folosirea telefonului în timpul mesei reprezintă începutul războiului”

Papa Francisc: Mai bine să fii ateu decât un catolic ipocrit. ”Este scandalos”

Decizia Papei Francisc în privinţa celibatului preoţilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase