Home » Știință » Mulţi ar spune că eşti ciudat, dar vorbitul cu tine însuţi la persoana a treia este foarte benefic

Mulţi ar spune că eşti ciudat, dar vorbitul cu tine însuţi la persoana a treia este foarte benefic

Mulţi ar spune că eşti ciudat, dar vorbitul cu tine însuţi la persoana a treia este foarte benefic
Publicat: 27.08.2017
Vorbitul cu tine însuţi, mai ales la a treia persoană, poate fi stânjenitor, dar un studiu recent al cercetătorilor de la ”Michigan State University” şi de la ”University of Michigan” a ajuns la concluzia că emoţiile pot fi influenţate în funcţie de modul în care aceştia vorbesc cu ei înşişi în timpul experienţelor negative.

În primul experiment, voluntarii au privit o serie de imagini negative şi neutre în timp ce savanţii au înregistrat activitate cerebrală cu ajutorul electroencefalografiei (EEG), scrie Curiosity.

În timp ce aceştia priveau imaginile, jumătate dintre voluntari s-a întrebat „ce simt acum?”, iar cealaltă jumătate s-a întrebat acelaşi lucru, dar referindu-se la sine ca la persoana a treia: „ce simte X acum?”.

În al doilea experiment, participanţii şi-au reamintit evenimente neplăcute şi au pus aceleaşi întrebări ca în primul experiment, în timp ce experţii observau ce zone din creier sunt active cu ajutorul scanărilor cu RMN.

Savanţii au aflat că atunci când persoanele vorbeau cu sine la persoana a treia, activitatea emoţională scădea mult mai repede decât în cazul persoanelor care vorbeau cu sine la persoana întâi. De asemenea, participanţii care foloseau persoana a treia au prezentat o activitate cerebrală mai scăzută în regiunea creierului responsabilă pentru starea de alertă atunci când rememorează întâmplări neplăcute.

Astfel, „omul din oglindă” poate fi o metodă bună de relxare în cazul unor întâmplări neplăcute. Mai mult decât atât, Ethan Kross, coautor al acestui studiu, a precizat că un astfel de monolog ajută la creşterea încrederii de sine.

Nu se ştie exact de ce vorbitul la persoana a treia cu sine ajută, dar cercetătorii sugerează că persoana a treia implică o detaşare faţă de experienţă, făcând-o astfel mai uşor de digerat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

5 emoţii care ne provoacă boli fizice

25 de curiozităţi din psihologie

De ce ne e mereu poftă de ”ceva dulce” . Zahărul este esenţial pentru corpul uman

Computerul care „citeşte” emoţiile mai bine decât oamenii poate detecta 21 de expresii faciale distincte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase