Home » Știință » Cap sau pajură? Datul cu banul nu este atât de imparţial pe cât se crede

Cap sau pajură? Datul cu banul nu este atât de imparţial pe cât se crede

Publicat: 28.08.2017
Când o persoană este în dilemă, iar soluţia se găseşte chiar undeva la mijloc, alege de multe ori să dea cu banul. Soluţia aceasta la indecizie nu este însă atât de dreaptă şi precisă pe cât este considerată.

Un studiu al cercetătorului Persi Diaconis, de la Stanford University, a implicat o analiză statistică, rezultând că în 80% dintre cazurile în care moneda a fost învârtită pe loc a picat cu stema deasupra. Acest lucru s-a datorat faptului că moneda era mai grea pe partea cu capul, astfel centrul de greutate nu se afla chiar în centrul monedei, scrie Curiosity.

Aceşti parametri variază şi în funcţie de moneda discutată, unele monede au greutatea distribuită mai uniform ca altele.

De asemenea, monedele care nu aveau margini lucioase tind să fie mai inexacte.

Datul cu banul propriu-zis, lovirea unei monede cu degetul mare, este de asemenea inexactă, chiar dacă inexactitatea este mai mică decât în primul caz menţionat. De notat că monedele mai vechi au diferenţe mai mici deoarece feţele sunt erodate, iar greutatea acesteia este mai echilibrată.

Un mod de a face metoda mai precisă este de a prinde banul sau a-l lăsa să cadă pe o suprafaţă moale. Dar chiar şi aşa, nu este o metodă precisă, Diaconis ajungând la concluzia că încă există o şansă de 51-49 în favoarea stemei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Secretul câştigului la jocul de noroc a fost dezvăluit! Un matematician a construit o maşină care poate bate cotele de la ruletă – FOTO

Cine a inventat păcănelele?

De ce zarurile au 6 numere?

Eşti pasionat de jocurile de noroc? Cercetătorii au descoperit cum te păcălesc aparatele de joc!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase