Home » Știință » A fost descoperită o nouă funcţie a hipocampusului. Ar putea juca un rol important în tratarea Alzheimerului

A fost descoperită o nouă funcţie a hipocampusului. Ar putea juca un rol important în tratarea Alzheimerului

A fost descoperită o nouă funcţie a hipocampusului. Ar putea juca un rol important în tratarea Alzheimerului
Publicat: 04.10.2017
Hipocampusul, parte importantă a creierului, realizează o funcţie necunoscută până în prezent. Specialiştii au descoperit că activitatea din această regiune a creierului este conectată de zone ale cortexului cerebral care mediază procesele senzoriale. În afara faptului că descoperirea oferă informaţii noi despre modul în care funcţionează creierul, ar putea conduce şi la descoperirea noilor terapii de tratarea a afecţiunilor, precum Alzheimer-ul.

Descoperirea revoluţionară făcută de specialiştii din cadrul Unversităţii din Hong Kong a fost realizată prin utilizarea luminii ca declanşator al nervilor din înteriorul creierului şoarecilor. Science Alert notează că ulterior a fost utilizată rezonanţa magnetică funcţională pentru observarea rezultatelor. 

O parte esenţială din informaţiile despre creier a fost descoperită în urma studierii rezultatelor traumelor. Traumele din diferite părţi ale creierului au condus la o mai bună înţelegere a funcţiei zonelor afectate. Iar hipocampusul nu reprezintă o excepţie. Din diverse cercetări a fost prezentat că degradarea acestei părţi a creierului este importantă în formarea memoriei şi conştientizării spaţiale. 

Persoanele cu afecţiuni ale hipocampusului deseori suferă de amnezie. De asemenea, şi persoanele cu Alzheimer pierd o cantitate semnificativă a ţesutului din această regiune a creierului. Printre alte afecţiuni asociate degradării hipocampusului se numără epilepsia şi schizofrenia. 

Pentru a detecta funcţiile hipocampului, specialiştii au utilizat un proces denumit stimulare optogenetică prin intermediul căreia au activat neuronii doar din regiunea dorită. Apoi au scanat creierul şoarecilor pentru a observa efectele diferenţelor activităţii neuronale din zona hipocampusului. 

Echipa a descoperit că activitatea cu frecvenţă joasă a hipocampusului (cea care are loc în special atunci când dormim) poate pune în mişcare activitatea cortexului cerebral. Stratul exterior al acestuia acoperă o suprafaţă extinsă a creierului, în mare parte deoarece realizează o serie de funcţii ale corpului. Cortexul cerebral este locul în care se produce gândirea profundă, sunt combinate senzaţiile, amintirile, limbajul şi analizele cognitive pentru procese precum conştienţa şi conştientizarea.  

Prin testarea impactului stimulării la nivel redus realizat asupra anumitor zone ale creierului care sunt legate de simţuri, precum cortexul vizual, a fost descoperit că hipocampusul joacă un rol important în intensificarea sezaţiilor.  Mai precis cortexul şi hipocampusul împart funcţiile atunci când vine vorba despre senzaţii, în special atunci când este vorba despre somn. 

Descoperirea ar putea ajuta la o mai bună înţelegere şi tratare a afecţiunilor, precum epilepsia sau Alzheimerul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase