Home » Știință » Savanţii au creat pielea ”flexibilă” care vor da roboţilor simţul tactil

Savanţii au creat pielea ”flexibilă” care vor da roboţilor simţul tactil

Savanţii au creat pielea ”flexibilă” care vor da roboţilor simţul tactil
Publicat: 23.10.2017
Inginerii au dezvoltat un senzor flexibil care poate fi întins pe orice parte a corpului unui robot sau a unui membru artificial pentru a obţine informaţii din mediul extern, care sunt critice pentru sarcini, de la gătit la dezamorsarea unei bombe.

Până acum a fost dificil sau chiar imposibil pentru membre robotice sau prostetice de a simţi vibraţiile sau forţele de frecare atunci când, spre exemplu, un deget alunecă pe o suprafaţă sau atunci când un obiect începe să cadă, scrie Science Daily.

De aceea, cercetătorii de la Universitatea din Washington şi de la UCLA (University of California, Los Angeles) au creat o „piele” care acţionează ca un senzor flexibil care va ajuta roboţii să simtă obiectele şi astfel să le manipuleze în funcţie de informaţiile primite, asemenea funcţiei simţului tactil la oameni.

Mai mult decât atât, materialul analizează şi măsoară această informaţie tactilă cu aceeaşi precizie şi senzitivitate cu care o face pielea umană şi poate aduce extrem de multe îmbunătăţiri capacităţii roboţilor de a realiza o varietate de sarcini, de la procedurile industriale şi chirurgicale, la curăţarea locuinţei.

„Mâinile robotice sunt în prezent bazate pe informaţii virtuale, precum „pot să-mi văd mâna în jurul acestui obiect?” sau „mâna atinge firul?”. Acestea sunt evident informaţii incomplete”, a precizat Jonathan Posner, profesor la Universitatea din Washington. „Dacă un robot dezamorsează o bombă, trebuie să ştie dacă mâna alunecă pe fir sau trage de el. La fel, pentru a ţine un instrument chirurgical, acesta trebuie să ştie dacă alunecă sau nu”, a adăugat cercetătorul.

„Tradiţional, senzorii tactili s-au concentrat pe simţirea forţelor individuale: forţele de frecare, forţe normale şi vibraţii. Totuşi, dexteritatea este o abilitate complexă şi dinamică ce necesită toate cele trei forţe împreună. Faptul că prototipul nostru le încorporează pe toate trei creează noi posibilităţi pentru abordări în ceea ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale şi dezvoltarea capacităţilor roboţilor”, a precizat Veronica Santos, co-autoare a studiului şi profesor la UCLA.

Materialul este dintr-un cauciuc special în care sunt încorporate canale serpentinice de grosimea unui fir de păr uman, umplute cu metal lichid care poate conduce curentul electric şi care nu se va rupe sau deteriora atunci când materialul este întins, precum se întâmplă în cazul firelor solide.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii de la Harvard au fabricat primul robot flexibil. Ce animal a inspirat crearea lui – VIDEO

Inovaţia care poate revoluţiona industria cibernetică: un robot care se instalează singur şi care nu are nevoie de motor pentru a se deplasa

Savanţii au creat un robot revoluţionar: se poate deplasa mai rapid ca insectele

VIDEO. Revoluţie în lumea roboticii: a fost inventat un robot care creşte ca o plantă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase